Trenutno čitaš
Zašto se čaj od jasmina treba nalazati u arsenalu svake kuhinje?

Zašto se čaj od jasmina treba nalazati u arsenalu svake kuhinje?

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Varijante različitih i zdravih čajeva su brojne: crni, bijeli, zeleni, razni biljni i voćni čajevi… lista se nastavlja u nedogled.

Međutim, ako si posebno pod stresom sljedeći put prije nego što se sklupčaš u svoj omiljeni mirni kutak uz šolju toplog čaja razmisli o tome da to bude čaj od jasmina. Ovaj mirisni napitak prepun je zdravih antioksidansa koji mogu podmladiti i tijelo, i um uz samo jednu šoljicu dnevno. A ukus je fantastičan: blago sladak, cvjetni i pomalo gorak, pa nije ni čudo što je vijekovima omiljeni napitak u Kini.

Foto: Shutterstock

Čaj od jasmina se obično pravi u kombinaciji sa listovima zelenog čaja i cvjetovima biljke jasmina. Nekada se koristi  u kombinaciji sa crnim i bijelim čajem, ali najviše sa zelenim čajem.

S obzirom na to da je čaj od jasmina napitak bogat antioksidansima, niskokaloričan i protivupalni, svakako može imati koristi za cjelokupno zdravlje organizma i dobar je dodatak svakoj ishrani. Od svog potencijala da poboljša gubitak težine do opuštajućih efekata, čaj od jasmina u trenu može učiniti da se osjećaš bolje.

Dokazano je da čaj od jasmina može pomoći u gubitku kilograma, jer ubrzava metabolizam i sagorijevanje masti, što dovodi do i do sagorijevanja dodatnih 100 kalorija dnevno.

Odličan je antioksidans i bori se protiv slobodnih radikala, spojeva koji mogu povećati ćelijsko oštećenje koje se javlja starenjem. Čaj od jasmina posebno je efikasan u borbi protiv upale, štiti ćelije od oksidativnog stresa i podržava zdrav metabolizam.

Foto: Pexels

Takođe, čaj od jasmina može pomoći u ublažavanju stresa na više načina. Pijuckanje čaja daje dozu L-teanina, jedinjenja za koje je poznato da snižava nivoe hormona kortizola koji izaziva stres. Poznato je i da miris čaja od jasmina izaziva smirenost, zahvaljujući spoju zvanom linalool, pa udisanje linalola može pomoći u aktiviranju parasimpatičkog nervnog sistema, što pomaže u opuštanju.

Ovaj čaj poboljšava koncentraciju i fokusiranje tokom dana i pospješuje energiju. Prepun je polifenola, biljnih jedinjenja koja mogu spriječiti oksidaciju holesterola i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Pijuckanje tri šolje dnevno pomoglo je ljudima u jednoj studiji da smanje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 21%. Osim toga, čaj je zaslužan za snižavanje triglicerida, snižavanje krvnog pritiska i smanjenje rizika od moždanog udara.

Pročitaj

Čaj od jasmina se obično dobro podnosi i bezbjedan je za svakodnevno ispijanje, ali kod nekih ljudi može izazvati nuspojave. Pacijenti sa dijabetesom, bolestima jetre, bubrežnim bolestima, bolestima štitne žlijezde i srčanim oboljenjima, te dojilje treba da razgovaraju sa svojim zdravstvenim radnicima prije nego što redovno počnu da konzumiraju čaj od jasmina u velikim količinama.

 

Izvor: firstforwomen.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum