Trenutno čitaš
Zašto kosa opada nakon porođaja?

Zašto kosa opada nakon porođaja?

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Istražili smo koji je razlog primjetnog opadanja kose nakon rođenja djeteta i kako majke mogu riješiti ovaj problem…

Tokom trudnoće dolazi do hormonalnih promjena koje osiguravaju zdravu trudnoću. Ove promjene utiču na sve procese u ženskom tijelu. Na primjer, povećava se nivo estrogena i progesterona, što zauzvrat dovodi kosu u stalnu fazu aktivnog rasta.

Freepik

Postoje tri faze rasta kose. Prva je faza rasta, ili anagena: kosa aktivno raste za oko jedan centimetar mjesečno. Traje od 2 do 7 godina. Druga je faza usporavanja rasta, ili katagen: kosa se priprema da se odvoji od papile dlake. Traje otprilike 10 dana. Treća je faza mirovanja folikula dlake ili telogen: kosa opada (oko 50-100 vlasi dnevno), folikul dlake miruje i nova kosa počinje da sazrijeva. Traje od 2 do 4 mjeseca. Ciklusi se redovno zamjenjuju, čime se osigurava stalna obnova vlasišta. Budući da je kosa u različitim fazama ovih, ne gubimo je svu u isto vrijeme. Tipično, 85-95% kose na glavi je u fazi rasta, a preostalih 5-15% je u fazi mirovanja.

Tokom trudnoće faza rasta je intenzivnija, dok se druga i treća faza usporavaju. A kada se 2-4 mjeseca nakon porođaja nivo hormona vrati u normalu, javlja se efekat obilnog (do 300 dnevno) gubitka kose.

Pročitaj

Freepik

Šta učiniti u slučaju gubitka kose nakon porođaja?

  • U početku se liječenje obično ne propisuje, jer je nemoguće spriječiti pojavu. Ali ako se 3-5 mjeseci nakon porođaja gubitak kose ne smanji ili se čak intenzivira, trebalo bi se obratiti stručnjaku. Međutim, postoje preporuke koje pomažu u održavanju zdravlja kose tokom ovog perioda opadanja kose.
  • Ne treba češljajti kosu nakon pranja dok je mokra. U suprotnom se može oštetiti kutikula i učiniti kosa lomljivijom.
  • Koristi češljeve sa prirodnim čekinjama i širokim zupcima.
  • Izbjegavaj stilizovanje koje stvara napetost kosi: uske punđe, repove i pletenice.
  • Smanjite upotrebu proizvoda za styling jer to može uzrokovati nelagodu na koži i lomljivost kose.
  • Uvedi hidratantne i hranjive maske i balzame u svoju kućnu njegu. Prilikom pranja kose nemoj koristiti toplu vodu, a kod stilizovanja fenom nemoj koristiti režim vrućeg zraka.
  • Odloži farbanje, keratinsko ravnanje na neko vrijeme. Takvi postupci oštećuju protein kose i čine je ranjivijom.
  • Obogati svoju hranu vitaminima i mikroelementima koji su korisni za kosu i vlasište. To uključuje biotin (vitamin B7), vitamine B kompleksa, vitamin C, vitamin E, gvožđe, cink. Trebalo bi da se posavjetuješ sa svojim ljekarom prije nego što počneš da uzimaš ove dodatke ishrani.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum