Trenutno čitaš
6 stvari koje novopečene mame treba da znaju

6 stvari koje novopečene mame treba da znaju

Young Lions
Young Lions

Ako zamolimo grupu žena da opišu prvo majčinstvo, velika je vjerovatnoća da će većina njih reći kako je bilo divno vidjeti svoju bebu prvi put ili da, da, bile su umorne, ali „nije bilo tako loše.” Pa, to možda nije cijela istina.

Ovo ne znači da je bilo koja od ovih izjava lažna, samo da je ostalo još mnogo toga neizrečenog. Ovo je 6 stvari koje bi sve novopečene mame trebale znati prije nego što napuste bolnicu.

Tvoja beba neće biti jedina u pelenama.

Naša tijela su učinila neke nevjerovatne stvari tokom tih 40 sedmica trudnoće, a promjene se neće poništiti preko noći. Nosićeš “pelene” za odrasle koje se obično sastoje od maxi jastučića i par mrežastih “bakinih” gaćica. Sve je to potrebno zbog postporođajnog krvarenja i izlijevanja lohija.

novopečene mame
Foto: unsplash

Možda ćeš i dalje izgledati trudno nakon porođaja. Neko vrijeme.

Ne može se tačno reći kako ćeš izgledati nakon porođaja, ali to neće biti ono što zamišljaš. Neke žene će izgledati kao prije nego što su zatrudnjele zbog svoje genetike. Druge će nastaviti izgledati trudne nakon porođaja. Ali sva tijela nakon porođaja izgledaju upravo onako kako treba i ne postoji norma kada je riječ o tome kako žena izgleda nakon porođaja.

Možda nećeš osjetiti momentalnu vezu sa svojom bebom.

Da, neke žene odmah osjete duboku ljubav i vezu sa svojim bebama. Ali to nije slučaj za većinu. U stvarnosti, naš mozak je postavljen da prvo osjeti obavezu da se brine i zaštiti svoje bebe, i na taj način se povezujemo s njima. „Povezivanje zahtjeva vrijeme, ali malo ljudi to želi da prizna“, kaže dr Kristin Sterling, akušerka. “Mame se zapravo brinu da nešto nije u redu, a zapravo su na savršeno normalnoj putanji. Dogodiće se, ali prirodno je da to potraje par sedmica do par mjeseci.”

novopečene mame
Foto: unsplash

Moraš dati prioritet svom mentalnom zdravlju.

Pored brige o maloj i bespomoćnoj novorođenoj bebi, takođe moraš obratiti veliku pažnju na to kako se osjećaš mentalno i emocionalno. Prema Centrima za kontrolu bolesti, jedna od osam žena boluje od postporođajne depresije (PPD), ali se računaju samo žene kojima je zaista dijagnostifikovana – vjeruje se da 60 posto žena s PPD nikada ne dobije kliničku dijagnozu. Ako se ne liječi, depresija u nekim slučajevima može dovesti do samopovrijeđivanja ili smrti usljed samoubistva. Obrati pažnju na to kako se osjećaš i ako nešto nije u redu, pozovi svog ljekara.

Dojenje ne mora biti “sve ili ništa”.

Dojenje je divno. Ne samo da pruža najbolji izvor ishrane za većinu beba, već je i odličan način da se majka i dijete povežu. I dok nam se dojenje predstavlja kao zlatni standard za hranjenje beba, moramo razmotriti i kako ono utiče na mamu. Nema sramote u kombinovanom hranjenju (djelomično majčino mlijeko, dijelom adaptiranom mlijekom) ili potpuno prestati ako ti ne uspije. Tvoja beba zaslužuje srećnu mamu, a ponekad to dolazi od toga što ti ne dojiš.

novopečene mame
Foto: unsplash

Tvoja veza će biti pogođena.

Bez obzira na to koliko ste ti i tvoj partner trenutno povezani, sve će se promijeniti kada se beba pridruži porodici. Kada kombinujete novorođenče (koje ne može tačno da vam kaže zašto je vrištalo u posljednja dva sata) sa promjenljivim hormonima majke i roditeljima koji su nevjerovatno neispavani, ništa dobro se ne može desiti.

Pročitaj

“Oko trideset godina istraživači su proučavali kako rađanje djece utiče na brak, a rezultati su uvjerljivi: odnos između supružnika pati kada se djeca pojave”, kaže dr Matthew D. Johnson, autor knjige Great Myths of Intimate Relationships: Dating, Sex, and Marriage. To ne znači da moramo samo sjediti i prihvatiti ovo; napetost se može smanjiti komunikacijom i povremenim izlaskom – čak i ako izlazak znači da večerate zajedno u 23:00, nakon što vaša beba konačno zaspi. Poenta je da nastavite provoditi vrijeme zajedno i ostanete povezani.

 

Izvor: parade.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum