Trenutno čitaš
Zašto je magnezijum važan za naše zdravlje?

Zašto je magnezijum važan za naše zdravlje?

Magnezijum je važan mineral koji je neophodan za brojne biohemijske procese u tijelu, kao što su metabolizam ugljenih hidrata, proteina, kalcijuma, vitamina C, fosfora, natrijuma i kalijuma. Važan je za rad mišića, nervnog sitema i sagorijevanje šećera.

Spada među najrelevantnije suplemente, koje bi trebalo koristiti u svakodnevnoj ishrani. Danas sve više ljudi ima smanjeni nivo magnezijuma u svom tijelu. Zauzvrat, to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, budući da je svim organima u tijelu potreban magnezijum.

Foto: Instagram/urbanoutfitters

Nedostatak magnezijuma može izazvati mnogo fizičkih i emocionalnih poremećaja, kao što su anksioznost, stres i nesanica. Ovaj mineral ima važnu ulogu u funkcionisanju svake ćelije u organizmu jer od njega direktno zavisi više od 350 vitalnih ćelijskih reakcija.

Donosimo nekoliko razloga zašto je magnezijum važan za naše zdravlje.

Magnezijum je neophodan za pravilan rad nervnog sistema. Pomaže u prenošenju nervnih impulsa, reguliše kontrakciju mišića i održava normalan srčani ritam. Magnezijum se smatra anti-stres mineralom jer je odličan u borbi protiv anksioznosti, a kao posljedica njegovog nedostatka često se javlja i hroničan umor. Upravo ovaj mineral garantuje i miran san, pomaže kod malaksalosti, glavobolja i migrena.

Magnezijum je važan i za održavanje zdravih kostiju jer pomaže apsorpciju kalcijuma i reguliše ravnotežu minerala u tijelu. Nedostatak magnezijuma može dovesti do smanjene gustine kostiju i povećanog rizika od osteoporoze.

Pročitaj

Foto: Instagram/urbanoutfitters

Dovoljna količina ovog minerala u organizmu reguliše krvni pritisak. On opušta krvne sudove, poboljšava cirkulaciju i smanjuje rizik od hipertenzije. Magnezijum je uključen u mnoge enzimske reakcije koje su ključne za metabolizam ugljenih hidrata, proteina i masti, pomaže u pretvaranju hrane u energiju i podržava opštu metaboličku funkciju. Takođe, magnezijum reguliše i šećer u krvi. Podržava funkciju insulina i može pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2.

Među namirnicama koje su bogate magnezijumom spadaju bademi, indijski orasi, kikiriki, kuhani špinat i soja, žitarice, sve vrste mahunarki i zelenog povrća, kao i banana i krompir. Na našem tržištu danas postoje i vode obogaćene ovim mineralom, a ukoliko odlučiš da ga unosiš putem suplemenata izbor u apotekama je zaista veliki.

Iako je magnezijum važan za cjelokupno zdravstveno stanje, takođe je važno pridržavati se preporučenih dnevnih unosa i konsultovati se sa farmaceutom ili nekim drugim zdravstvenim stručnjakom prije nego što započneš uzimanje suplemenata magnezijuma.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum