Trenutno čitaš
Zašto je film “Don’t Look Up” podigao veliku prašinu?

Zašto je film “Don’t Look Up” podigao veliku prašinu?

Novi Netflixov film, “Don’t Look Up” koji ima i više nego zvjezdanu glumačku ekipu, doživio je fijasko među kritičarima i publikom. Iako se bavi temom koja je za sve nas trenutno od izuzetne važnosti, a to su klimatske promjene, kritičari kažu da i ne moramo da ga gledamo. Ocjena filma na Rotten Tomates je 55%.

film don't look up
NIKO TAVERNISE/NETFLIX © 2021

The Guardian ga je opisao kao “napornog” i “samosvjesnog”. Rolling Stone ga je nazvao “filmom katastrofe na više načina”. Mnogi drugi nisu bili ništa blagonakloniji.

O čemu se radi u filmu?

Dvoje astronoma, Kate Dibiasky (Jennifer Lawrance) i Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) otkrivaju ogromnu kometu koja će udariti Zemlju za šest mjeseci, i potpuno je uništiti. Naučnici pokušavaju upozoriti predsjednicu Janie Orlean (Meryl Streep) i javnost, ali predsjednica je previše zaokupljena najnovijim seks skandalom, a javnost raskidom pop zvijezde Riley Bina (Ariana Grande). Izgleda da niko ne mari za propast svijeta.

Priča o propasti svijeta je svakako očigledna metafora za našu ravnodušnost prema klimatskim promjenama sa kojima se suočavamo, prije svega globalnim zagrijavanjem. Ovo je još jedna od zamjerki filmu: da je metafora previše očigledna, a ipak daleko od parodije. Uz to, kritičari kažu: ako ti se film nije dopao, znači da imaš smisla za humor.

Ometajući faktori za spas planete u filmu su predsjednica kojoj je prototip Trump, jedan tehnološki milijarder i cijela infrastruktura plitkih američkih medija oličena u voditeljki Brie Evantee (Cate Blanchet). Uprkos dobroj zamisli, izvedba je, po mnogima, loša. Za jednu komediju, jednostavno nema smijeha.

film Don't look up
Netflix
Odbrana filma

Neki fanovi, kao i kreatori filma, su istupili u odbranu filma nakon loših kritika. Scenarista filma, David Sirota, odgovarajući na kritike tviteraša napisao je: “Kritičari “Don’t Look Up” promašuju cijelu poentu”, i izjavljuje: “Nisi ‘pametan’ tako što se smiješ ljudima koji pokušavaju popraviti stvari…Ova kultura podrugljivog nepoštovanja je dio onoga što ubija svijet.”

Pročitaj

Reditelj filma, Adam McKay, poznat po dobroj satiri (Succession), takođe je branio filma n aTwitteru: “Ako nemate bar malu tjeskobu zbog klimatskog kolapsa (ili kolebanja SAD-a), nisam siguran da “Don’t Look Up” ima smisla. To je kao da robot gleda ljubavnu priču.”

Ipak, ono što treba imati na umu je da kritičari ne ocjenjuju moralnu vrijednost filma, već umjetničku. Potpuno ispravni i vrijedni filmovi takođe mogu biti užasno snimljeni, kao što odlični filmovi ponekad mogu nositi problematične elemente.

Sve ovo ipak nije spriječilo ljude da ga pogledaju. Prema Netflixu, samo u prvoj sedmici, globalna publika je provela nevjerovatnih 111 miliona sati strimujući film, gurnuvši ga na vrh top-lista.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum