Trenutno čitaš
Naučnici potvrdili: Omega-3 ključna za zdravlje srca

Naučnici potvrdili: Omega-3 ključna za zdravlje srca

zdravlje srca

Važno je zaštititi zdravlje srca kako stariš, jer srce postaje podložnije problemima vezanim za starenje, kao što su kardiovaskularne bolesti. Ishrana je nešto na šta se prvo treba fokusirati, a nauka je otkrila da omega-3 može pomoći u prevenciji upala povezanih sa srčanim oboljenjima.

Vježbanje se često preporučuje osobama koje su u riziku ili pate od kardiovaskularnih problema. Fizička aktivnost kao što je trčanje ili trening otpora mogu pomoći u gubitku težine (ovo je važno jer je gojaznost povezana sa srčanim oboljenjima), i mogu smanjiti broj otkucaja srca i krvni pritisak.

Foto: unsplash

Naučna istraživanja

Takođe, istraživanja sugerišu da ishrana igra značajnu ulogu u zaštiti zdravlja srca. Ova studija objavljena u The Journal of Clinical Investigation otkrila je da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u kontroli nivoa upale, sprečavajući ozbiljnije zdravstvene rizike kao što je ateroskleroza (to je kada masne naslage začepljuju naše arterije što može imati ozbiljne posljedice).

Prema studiji, ateroskleroza je povezana s hroničnom upalom krvnih sudova. Stop signali poznati kao resolvini normalno kontrolišu upalu, isključuju je i stimulišu zarastanje i popravku tkiva. Resolvini potiču od omega-3 masnih kiselina i rade zajedno na aktiviranju receptora poznatog kao GPR32.

Prvi autor studije Hildur Arnardottir objasnio je: “Otkrili smo da je ovaj receptor neregulisan kod ateroskleroze, što ukazuje na poremećaj u prirodnim procesima zacjeljivanja u tijelu.”

omega-3
Foto: unsplash.com

“Ovo otkriće može utrti put za potpuno nove strategije za liječenje i prevenciju ateroskleroze zaustavljanjem upale u krvnim žilama, a istovremeno uključuje i procese ozdravljenja u tijelu uz pomoć omega-3 masnih kiselina, na primjer.”

Štaviše, postoji više naučnih istraživanja koja potvrđuju vezu između omega-3 i zdravog srca. U studiji iz 2019. istraživački tim je prikupio podatke iz preko 10 studija kako bi formirao meta-analizu. Rezultati su otkrili da omega-3 dodaci ribljeg ulja smanjuju rizik od srčanog udara i smrti od koronarne bolesti srca.

Pročitaj
ranija večera

Kako ishranom povećati unos omega-3?

Najlakše možeš povećati unos omega-3 tako što ćeš svaki dan uzimati dodatak u vidu ribljeg ulja. Alternativno, možeš unijeti više hrane bogate omega-3 kiselinom u svoju ishranu. Riba i razni morski plodovi bogati su omega-3 masnim kiselinama, posebno hladnovodne masne ribe kao što su skuša, tuna, losos ili sardine.

Odlučivanje za određene orašaste plodove i sjemenke kao užinu je još jedan jednostavan način da povećaš unos omega-3 u ishrani. Pokušaj pronaći lanene sjemenke, orahe ili chia sjemenke sljedeći put kada budeš u supermarketu. Kada je u pitanju kuvanje, koristi biljna ulja poput lanenog, sojinog i ulja repice.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum