Trenutno čitaš
Zašto je dubok san toliko važan?

Zašto je dubok san toliko važan?

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Jednom je  William Shakespeare opisao san, kao „glavno i najhranljivije jelo u životnoj gozbi“. Bio je u pravu. San je od vitalnog značaja za naše mentalno i fizičko blagostanje. Duboki san je faza sna, nakon koje bi se trebali osjećati osvježeno i odmorno kad se ujutro probudimo.

Foto: pexels

Mnogi imaju poteškoće da se dobro naspavaju, česta buđenja u ranim jutarnjim satima, ili tokom noći, ili prosto nemogućnost pronalaženja savršene pozicije, mogu ugroziti vaš zdrav san i samim tim i dan.

Dubok san je posebno važan, jer tada naše tijelo obavlja mnoge od svojih najvažnijih funkcija, uključujući detoksikaciju svih organa, bubrezi filtriraju krv, a tijelo gradi mišićno tkivo.

Stručnjak za spavanje, Neil Stanley je ranije rekao za Metro.co.uk: “Individualna potreba za snom je poput visine – svi smo različiti i u velikoj mjeri je genetski određena“, ali sigurno je svima poznato da odraslima treba između 7 i 9 sati sna svake noći. Od ove brojke oko 2 sata, bi trebali da budemo u dubokom snu.

U čemu je razlika između laganog i dubokog sna? Kada dođemo u stanje dubokog sna ili REM spavanja (Rapid Eye Movement), naše oči se brzo kreću u svim smijerovima, a ostali mišići su gotovo paralizovani, dok je lagani san poznat kao non-REM san.

Foto: pexels

Za prosječan obrazac spavanja nakon 10 minuta prvog laganog sna, tjelesna temperatura i broj otkucaja srca se smanjuju, nakon čega slijedi faza dubokog sna. U dubokom snu mozak postaje mnogo aktivniji. Što više spavamo, naš mozak je budniji gdje se događaju živopisni snovi.

Stručnjaci za spavanje, otkrili su nekoliko trikova i savjeta koji nam mogu biti od koristi za kvalitetan i dubok san, a to uključuje:

Obrnuta psihologija – ako pokušamo ostati budni, tijelo može paradoksalno početi da se gasi;

Hrana koja jača san – uživaj u hrani bogatoj magnezijumom, kao što su tamno lisnato povrće, pasulj, integralne žitarice, tamna čokolada, masna riba, orašasti plodovi, banane ili avokado;

Pročitaj

Investiraj u dobru posteljinu – ugodna, pamučna i prozračna posteljina je od ključnog značaja za udoban i zdrav san;

Poradi na disanju – sporo disanje sa 6 udisaja u minuti, dokazano je kao efikasna tehnika za dobar i kvalitetan san;

Umiri um prije spavanja – esencijalna ulja ili miris lavnde djelovaće umirujuće što može podstaknuti miran san.

Izvor: metro.co.uk

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum