Trenutno čitaš
Zašto je bitno raščistiti ormar?

Zašto je bitno raščistiti ormar?

Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Čišćenje ormara može izgledati kao zastrašujući zadatak. Osloboditi se odjeće, čak i ako je ne nosiš godinama nije lako. Većina nas redovno pregleda odjeću, ispretura stvari, izvadi malo i doda više. Kupimo kutije za skladištenje, prebacimo u garažu, pokušamo da napravimo malo prostora u ormaru. Smjenjujemo ljetnu i zimsku garderobu. Svake sezone dodamo nekoliko novih komada. Zvuči poznato?

Foto: freepik

Ali ponekad samo treba pustiti stvari da odu i nema ništa bolje nego čišćenje ormara, koji će tvom stilu dati novi početak za narednu godinu. S druge strane, stvarno je dobar osjećaj donirati odjeću onima kojima je to najpotrebnije.

Naučno je dokazano da zatrpan ormar i svakodnevna borba šta obući, uzrokuju veliki stres. Nije ni čudo što je Steve Jobs nosio svaki dan crnu rolovku i farmerke.

Evo nekoliko savjeta kako raščistiti svoj ormar:

  • Zadrži osnove komade
Foto: Unsplash

Stvari koje trebaš zadržati u svom ormaru su svakodnevni komadi koje možeš kombinovati sa trendovskim odjevnim predmetima iz nove sezone. To su najčešće dobre farmerke, klasične crne hlače, jednostavne jednobojne majice koje možeš uvijek nositi ispod sakoa ili džempera, helanke, bijela košulja i slično.

U ormaru uvijek treba imati klasičnu kožnu jaknu, mantil i jedan topli kaput, to je sasvim dovoljno za sezonu jesen/zima.

Što se tiče cipela, one uglavnom imaju dosta dug rok trajanja, a svake sezone dodamo nekoliko novih modela. Tako da i tu treba definisati klasične i trendi komade. Na primjer, crne salonke su neophodne, ali neke satenske cipele sa debelom platformom od prije tri sezone ti definitivno više ne trebaju u ormaru. Ista je stvar sa čizmama i sandalama.

  • Čega se riješiti?
Foto: Unsplash

Kada odlučiš šta vrijedi zadržati, vrijeme je da počneš čistiti. To su definitivno stvari koje ne nosiš! Ako nešto ne nosiš duže od godinu dana (da ne govorimo 5, jer ima i takvih stvari), vrijeme je da ih se rješiš. To su obično stvari koje leže na dnu ormara ili na zadnjoj polici i zauzimaju prostor, a nekako ih uvijek sačuvamo misleći: smršaću, vratiće se u modu, možda će mi zatrebati… Neće!

Sljedeće čega se trebaš riješiti su duple stvari. Ako imaš 5 bijelih košulja u ormaru, pokloni bar dvije, jer ti stvarno ne treba 5 bijelih košulja.

Pročitaj
Hammamet Tunis

I na kraju, ako se dobro ne osjećaš u nekoj odjeći – misliš da ti je haljina preuska, ali se nadaš da će bolje izgledati sljedeće godine, ili se dobro ne osjećaš u bijeloj boji, ali je taj džemper bio baš mekan i trendi te sezone… proslijedi dalje!

  • Šta dalje?
Foto: freepik

Jednom kada odrediš koje komade treba zadržati, a kojih se riješiti, razvrstaj sta želiš donirati, šta možeš pokloniti rođacima ili porodici. Čak i ako je nešto poderano ili iznošeno postoje organizacije koje recikliraju staru odjeću. Ako nemaš u blizini organizaciju kojoj možeš donirati odjeću, nemoj je bacati u smeće. Ostavi pored kontejnera i napiši ceduljicu odjeća ili obuća.

Vrlo interesantna ideja je razmjena odjeće. Možeš pozvati prijatelje da donesu odjeću koju ne nose. Napravite malu modnu reviju, proberite šta se kome dopada, a ostatak donirajte. Biće zabavno i korisno!

Sad sve znaš, idi i očisti taj ormar!

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum