Trenutno čitaš
Zasadio 30 miliona sadnica i stvorio šumu na nekada neplodnoj zemlji

Zasadio 30 miliona sadnica i stvorio šumu na nekada neplodnoj zemlji

Hikmet Kaya je dokazao, da dobre namjere i naporan rad, mogu donijeti velike nagrade. Penzionisani turski menadžer u šumarstvu, ponosno je pozirao ispred neplodne zemlje, koju su on i njegov tim pretvorili u bujnu šumu. Karijeru je započeo u gradu Sinopu ​​1978. godine i dok se penzionisao 19 godina kasnije, njegovo “nasljeđe” je nastavilo rasti – bukvalno.

Zasadio 30 miliona sadnica

Radeći zajedno sa svojim timom i seljanima, donio je i zasadio 30.000.000 sadnica, tokom svog mandata. Dugo nakon njegovog penzionisanja, ovo drveće je nastavilo da raste; a danas je ovo nekada neplodno stepenasto zemljište, doživjelo nevjerovatnu prirodnu transformaciju. Tokom 19 godina napora na pošumljavanju, Kaya nikada nije prestao raditi. I 41 godinu nakon što je prvi put započeo ovaj ambiciozni projekat pošumljavanja, vratio se u sada bujnu šumu sa fotografijom nekada neplodnog okoliša, naglašavajući kolika je ogromna razlika u pejzažu. On priznaje da je veoma zadovoljan rezultatima.

Zasadio 30 miliona sadnica
Foto: Tohumtoprak

To je divan primjer za ostatak zemlje. Prema Global Forest Watch-u, Turska je od 2000. godine zabilježila pad drveća za 5,4%. Krčenje šuma je bilo glavni uzrok većeg dijela ovog smanjenja, tako da je doprinos njegovom preokretanju ključan.

Pročitaj
francuska prirodna čuda

Borba protiv krčenja šuma, često se svodi na promjene vladine politike, zbog čega je važno da pojedinci znaju za koga glasaju i da se pobrinu, da se čuju njihove brige za životnu sredinu. Ipak, to nije spriječilo pojedince da preuzmu stvari u svoje ruke i preduzmu akciju. Od Indije preko Gane do Kine, pojedinci preuzimaju stvar u svoje ruke i sade drveće, kako bi napravili promjenu. Bravo!

Izvor: mymodernmet.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum