Ova kombinacija sočnog tijesta, toplog cimeta i blage slatkoće savršen je balans između zdrave ishrane i poslastice koja prija svima. Priprema je jednostavna, a rezultat? Kaša koja izgleda kao desert, ali se jede bez trunke griže savjesti.
Sastojci za smjesu:
- 2 šolje ovsenog brašna
- 1 kašika cimeta
- 1 kašika praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica vanile
- 2 kašike kokosovog ulja
- 1/4 šolje javorovog sirupa
- 1/4 šolje bademovog putera
Fil od cimeta:
- 2 kašike cimeta
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 šolje javorovog sirupa
- 1/4 šolje bademovog putera
- 1 kašika kokosovog ulja
Preliv od grčkog jogurta i javorovog sirupa:
- 1 šolja običnog grčkog jogurta
- 2 kašike javorovog sirupa
Postupak pripreme:
Zagrij rernu na 180°C i pripremi pleh dimenzija 20×20 cm tako što ćeš ga obložiti papirom za pečenje. U jednoj činiji sjedini suve sastojke, a u drugoj sve mokre. Zatim postepeno dodaj mokre u suve sastojke i miješaj dok ne dobiješ ujednačenu smjesu. Ako ti se učini previše gusta i mrvičasta, dodaj malo biljnog mlijeka da postigneš glatku, gustu teksturu.
Smjesu sipaj u pripremljeni pleh i poravnaj. Peci 35–40 minuta, odnosno dok površina ne postane zlatno-smeđa i blago hrskava. Kada je gotovo, ostavi da se ohladi 5 minuta, a zatim dodaj grčki jogurt glazuru. Jednostavno, mirisno i neodoljivo! Uživaj!