Trenutno čitaš
Zaljubili smo se u čarobne kolibe na drveću u Norveškoj

Zaljubili smo se u čarobne kolibe na drveću u Norveškoj

Kolibe “Woodnest” su moderno odmorište, skriveno među drvećem u Oddi u Norveškoj. Svaka koliba smještena je na jednom drvetu i pričvršćuje se za stablo pomoću čeličnih konstrukcija. Ovaj minimalno invazivni pristup pažljivo su dizajnirali Helen & Hard Architects, kako bi uvažio postojeće zemljište, okruženje i strmu topografiju, ostavljajući prirodnu šumu netaknutom.

Foto: Helen & Hard Architects

Ekološki pristup arhitekata Helen & Hard, proizašao je iz zajedničkog ekološkog pogleda sa klijentima, koji su takođe smatrali da kolibe moraju poštovati ​​šumu i prirodu. Do kolibe se mora doći pješke, gosti pješače strmom planinskom stazom, koja vodi do kolibe.

Foto: Helen & Hard Architects

Iako je to malena koliba, svaki centimetar od 160 kvadratnih metara unutrašnjeg prostora pametno je organizovan. Male kupaonice i spavaća soba smještene su sa obje strane ulaza, vodeći goste prema pročelju konstrukcije.

Foto: Helen & Hard Architects

Preostali prostor zamišljen je kao kuhinja i dnevni boravak okrenut prema staklenoj fasadi, koja gotovo seže od poda do stropa. Svi ostali građevinski materijali dizajnirani su u drvenom stilu i koriste drvo za konstrukciju, neobrađene šindre koje se omotavaju oko oblika konusa i elegantna drvena rebra za dovršavanje unutrašnjeg stropa.

Pročitaj

Foto: Helen & Hard Architects

Koliba “Woodnest” dokaz je da nevjerojatan dizajn ne znači uvijek i velike prostore. U ovom se slučaju izvrsna arhitektura nalazi u pametno organizovanim interijerima podržanim arhitekturom, koja poštuje šumsko okruženje i prirodu.

Foto: Helen & Hard Architects

Izvor: mymodernmet.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum