Trenutno čitaš
Vodič za pravljenje predivnih cvjetnih aranžmana

Vodič za pravljenje predivnih cvjetnih aranžmana

Gala Home
Gala Home

Aranžiranje cvijeća je pravo malo umjetničko djelo, dok su cvjetni aranžmani jedan od najljepših načina kako da u svoj dom uneseš savršen ugođaj. Cvijeće oplemenjuje svaki enterijer, unoseći u njega svježe mirise zbog kojih ćeš se osjećati prijatno. Ako napraviš svoj sopstveni cvjetni aranžman, čitav ovaj ugođaj podići ćeš na jedan viši nivo.

Donosimo ti vodič za aranžiranje koji će ti pomoći da napraviš prekrasne cvjetne strukture i aranžmane.

Foto: JOHN REED FORSMAN PHOTOGRAPHY

Korak 1:

Možda i najteži zadatak je odlučiti se za paletu boja koja će se naći u tvom aranžmanu i fokalno cvijeće oko koga ćeš graditi strukturu aranžmana. Fokalni cvijet je središnji cvijet kome su podređeni svi ostali elementi cvjetnog aranžmana. To može biti jedan upadljiv cvijet, više njih iste vrste ili dvije različite vrste fokalnog cvijeća.

Stručnjaci preporučuje odabir cvijeća na osnovu onoga što trenutno cvjeta u tvom vrtu ili ono što možeš pronaći na lokalnom tržištu. Ključ je biti otvoren i ne biti previše specifičan pri odabiru svojih favorita različitih uzoraka, oblika i rasta.

Korak 2:

Postoje neki važni koraci za pripremanje cvijeća za aranžman što će učiniti da cvijeće traje duže. Prvo ukloni dodatne listove i oštećene latice sa stabljika. Kada očistiš stabljike napravi dijagonalni rez na dnu stabljike.

Korak 3:

Dobra praksa jest da vaza bude 1/3 do 1/2 visine tvog cvjetnog aranžmana. Ako želiš da cvijeće zauzima centralno mesto na stolu ili u nekoj prostoriji, odaberi višu i veću vazu, a ako planiraš da stoji na polici u uglu, izaberite pliću i manju vazu. Obavezno prije aranžiranja sipaj vodu u vazu.

Korak 5:

Najbolji način za organizovanje cvijeća je započeti zelenilom kao bazom. Upotrijebi stabljike zelenila da stvoriš obrnuti trokutasti oblik. Ovo se koristi za stvaranje strukture, ili gnijezda u posudi, koje će podržavati cvjetove. Upotrijebi maštu prilikom dodavanja zelenila i koristi nekoliko vrsta zelenila.

Korak 6:

Pročitaj

Fokalno ili centralno cvijeće obično su najveći cvjetovi ili oni sa neobičnom bojom, ili teksturom koji će se naći u srcu tvog aranžmana. Obavezno upotrijebi neparan broj cvjetova prilikom aranžiranja središta jer će to strukturi aranžmana dati prirodniji izgled.

Korak 7:

Dodaj manje cvijeće i teksturne elemente za popunjavanje oko središnjeg cvijeća. Kombinuj manje cvijeće u grupama od nekoliko vrsta. Kao sekundarno cvijeće možeš koristiti isti oblik cvijeća kao što je središnje cvijeće, a ako voliš nesimetričnost različiti oblici su idealno rješenje.

Korak 8:

Pažljivo pogledaj svoj cvjetni aranžman i sve što ti se čini prazno popuni cvijećem za punjenje, a to su: razne grančice, pupoljci, cvjetovi ili stabljike. Držeći se ovih koraka eksperimenti sa bojama i oblicima su beskonačni pa pusti svoju maštu da radi za tebe.

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum