Trenutno čitaš
Zašto treba da piješ vodu infuziranu biljem?

Zašto treba da piješ vodu infuziranu biljem?

Bingo - Vikend akcija
Bingo - Vikend akcija

Prednosti pijenja puno vode su dobro dokumentovane. Od podrške zdravom starenju do poboljšanja probave, H20 je tihi čudotvorac u tijelu (na kraju krajeva, naše tijelo je 60% voda).

Preporučuje se da odrasle žene i muškarci konzumiraju 2,7 litara i 3,7 litara dnevno. I više ako živiš u toplom okruženju ili vježbaš. Ali može biti teško dobiti svoju dnevnu dozu.

Jedan od načina da malo olakšaš hidrataciju je da začiniš svoj napitak. I velike su šanse da upravo u ovom trenutku u svojoj kuhinji imaš zdrave pojačivače okusa. Svježe začinsko bilje je jednostavan način da poboljšaš okus svoje vode i usput iskoristiš neke dodatne zdravstvene prednosti.

voda natopljena biljkama
Foto: freepik

Da li voda natopljena biljkama ima zdravstvene prednosti?

“Začinsko bilje nije samo pojačivač okusa jela i pića,” kaže Lauren Manaker, registrovana dijetetičarka sa sjedištem u Charlestonu. “Mnoge sadrže važne nutrijente koji podržavaju mnoge aspekte našeg zdravlja.”

Prema herbalistkinji Ezzi Valdez iz New Yorka, “Biljni lijekovi, kao što je infuzija vode, mogu se koristiti za podršku mentalnim zdravstvenim stanjima kao što su anksioznost i depresija.” Prava mješavina biljaka u našoj vodi može smanjiti simptome stresa i poboljšati raspoloženje. Zapravo, Valdez napominje da “mnoge biljke sadrže spojeve koji mogu poboljšati kognitivne funkcije i pamćenje, poboljšavajući učenje i mentalne performanse.”

voda natopljena biljkama
Foto: freepik

Najbolje bilje za infuziju vode

Dobra vijest je da ne moraš tražiti mnogo ove ljekovite sastojke. Mnoge uobičajene biljke na pijaci i u prodavnici prehrambenih proizvoda prepune su mikronutrijenata. Prema Manakeru, „peršun je izvor luteina, karotenoida koji podržava zdravlje očiju i mozga. A svježi bosiljak sadrži vitamin A, koji može pomoći u održavanju zdravlja kože.”

Valdez posebno preporučuje bosiljak zbog njegovih adaptogenih svojstava. “Smanjuje efekat hroničnog stresa smanjenjem nivoa kortizola”, napominje ona. Ruzmarin takođe donosi neke značajne ljekovite prednosti. “Ruzmarin može poboljšati cirkulaciju krvi i istraživanja sugerišu da djeluje kao kognitivni stimulans za poboljšanu koncentraciju i fokus”, kaže Valdez.

Kopar je odličan izvor antioksidansa, koji se bore protiv oksidativnog stresa u tijelu. „Kopar takođe može pomoći u upravljanju nivoima glukoze u krvi kod onih sa dijabetesom tipa 2, iako je potrebno više podataka da bi se donijeli čvrsti zaključci“, kaže Manaker.

Za dodatne prednosti, razmišljaj izvan zelene kutije. Svježa kurkuma može imati protuupalno djelovanje, a đumbir je odličan za ublažavanje probavnih tegoba.

voda natopljena biljkama
Foto: freepik

Kako napraviti najsnažniju vodu natopljenu biljkama

Postoji nekoliko različitih načina da pripremiš biljni tonik s vodom kako bi izvukao/izvukla maksimalnu moć iz biljaka. Valdez preporučuje da nježnije cvjetove i listove namačeš u vrućoj vodi pet do sedam minuta. Ovo možeš piti toplo, ili ostaviti da se ohladi u frižideru. „Ili, za snažniji napitak, namočite bilje u hladnoj vodi 24 sata“, kaže ona.

Snažne kombinacije biljaka

Nakon što se navikneš na jednostavnu vodenu infuziju od jednog sastojka, eksperimentiši uparujući različite biljke za nove okuse i poboljšane zdravstvene prednosti. Evo nekoliko kombinacija koje Valdez posebno voli:

Pročitaj

Đumbir i kurkuma zajedno podržavaju zdrave nivoe upale i mogu smanjiti bol povezanu s artritisom i menstruacijom.

Lavanda i kamilica su moćan duo za opuštanje i smanjenje stresa i anksioznosti.

Menta i komorač podržavaju zdravu probavu i mogu ublažiti probavne tegobe.

 

Izvor: wellandgood.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum