Trenutno čitaš
Villajoyosa je najljepši skriveni dragulj u Evropi i mjesto za kojim žudimo

Villajoyosa je najljepši skriveni dragulj u Evropi i mjesto za kojim žudimo

Villajoyosa

Villajoyosa je španski grad koji je nedavno dobio prekrasnu titulu. Prema najnovijoj rang listi objavljenoj od strane European Best Destinations, ovaj grad na obali Mediterana, proglašen je za najljepši skriveni dragulj Evrope za 2024. godinu. 

Ova lista prepoznaje destinacije koje su daleko od gužve, izgubljene u vremenu, očaravajuća sela i prirodne ljepote koje se često propuste na turističkim rutama.

Villajoyosa je grad koji se smjestio na španskoj obali, južno od Valensije, i sjeverno od Mursije. Njegove šarene fasade se stapaju sa zlatnim pijeskom plaža, pružajući posjetiocima slikovit pejzaž koji oduzima dah. Naziv grada, Villajoyosa, što se prevodi kao sretan grad, savršeno odražava atmosferu ovog mjesta.

Jedinstvena priča grada prožeta je različitim bojama koje su ribarima omogućile da prepoznaju svoje domove nakon dugih putovanja na moru. Osim šarmantnih fasada, grad nudi više od desetak plaža i uvala duž obale, uključujući neke od najdužih i najpopularnijih poput Playa Centro, Playa del Torres i Playa de la Caleta. Za ljubitelje ronjenja, tu su i mjesta poput Puntes del Moro i El Xarco.

Gastronomska scena u Villajoyosi takođe je nezaobilazna. Restorani uživaju u pripremi jela od svježe ulovljene ribe i morskih plodova, kao i lokalnih specijaliteta. Španija je poznata po čokoladi, a Villajoyosa ima dugu tradiciju pravljenja čokolade koja seže još iz 17. vijeka.

Villajoyosa nije samo destinacija za odmor, već i putovanje kroz bogatu špansku kulturu i tradiciju. Ako tražiš mjesto koje nudi prekrasne plaže, ukusnu hranu i bogatu istoriju, ovo je definitivno destinacija koju treba istražiti.

Ove godine Španija ima mnogo toga da proslavi, jer se prva dva grada na listi za najljepši skriveni dragulj nalaze upravo u ovoj zemlji. Dok Villajoyosa vodi na ljestvici, odmah iza nje na drugom mjestu je Ares del Maestrat, manje od dva sata sjeverno od Valensije u provinciji Castellón.

Na trećem mjestu, nakon dva španska grada, nalazi se Primošten, naselje u Hrvatskoj, udaljeno samo sat vremena vožnje od Splita. Slijede plutajuće selo Bokodi u Mađarskoj i Naantali u Finskoj.

Prvih deset zaokružuju Bøur na Vágaru na danskim Farskim ostrvima; Blåvand, Danska; Ulm u Baden-Virtembergu, Njemačka; Aljezur u Algarveu, Portugal; i Dartlo, Gruzija.

Na 11. mjestu je još jedna španska destinacija: Castro Urdiales na sjevernoj obali Kantabrije. Sa tri grada na listi, Španija preuzima čast da bude zemlja sa najviše pobjednika na ovoj listi.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum