Trenutno čitaš
Uređenje doma koje nam pomaže da napunimo baterije

Uređenje doma koje nam pomaže da napunimo baterije

Gala Home
Gala Home

Nakon napornog radnog dana, preplavljujućih informacija koje primamo svaki dan, buke i mase ljudi, svi želimo da se povučemo na sigurno mjesto i pružimo svom umu odmor. Naš dom je mjesto za opuštanje i bijeg od stresa i zbog toga je važno prilagoditi ga toj namjeni.

jysk uređenje doma

Opuštajućoj atmosferi našeg doma pridonose boje, teksture, osvjetljenost (prirodna i vještačka), mirisi i cjelokupna energija koja kruži našim prostorom. Donosimo ti savjete kako da od svog doma napraviš pravu oazu mira i sigurnosti.

Fokusiraj se na opuštajuće stvari

jysk uređenje doma

Danas skoro svi znamo šta znači pojam „hygge“. Ovaj termin, koji dolazi iz danske kulture, nas opominje koliko je važno pronaći stvari koje nas opuštaju. Hygge je sve što je udobno, ušuškano, sigurno, toplo, budi prijatne emocije i čini da se osjećamo dobro u svojoj koži, okruženi stvarima i ljudima koje volimo.

Zbog toga Danci najbolje znaju kako se postiže udobnost doma, a njihov skandi stil je jedan od najpopularnijih u svijetu. Osim neutralnih tonova zidova koji se preporučuju, tu je i namještaj u bijelim, sivim, smeđim i zemljanim tonovima. Atmosferi doprinosi i tekstil sa decentnim detaljima, te lampe i svijeće koje dodatno opuštaju.

Odaberi tople dekoracije u dnevnoj sobi

Dnevna soba je centralno mjesto svakog doma. To je mjesto za odmor i opuštanje, u samoći ili sa porodicom i prijateljima, za duge razgovore, večere, smijeh i tople napitke. Ovaj prostor je simbol zajedništva pa svakako osiguraj da svi imaju dovoljno mjesta za sjedenje.

Tvoja dnevna soba može da ima i poseban kutak za opuštanje. Za savršen ugođaj je dovoljna udobna fotelja sa mekanom dekom, nova košara, stolić sa omiljenim knjigama, lampom ili cvijećem. Dodatni osjećaj udobnosti i ušuškanosti pružaju mekani jastuci toplih i ženstvenih boja.

Ne gomilaj stvari

Haos u prostoru može da izazove haos u glavi. Ako je naš dom prenatrpan sitnicama koje nemaju svrhu i tu su samo da sakupljaju prašinu, definitivno ih se treba riješiti. Nered oko nas može da stvori nervozu i mrzovolju i to je momenat u kome dom počinje da nas opterećuje, a ne opušta. Odvoji vrijeme da izbaciš iz doma sve što ti više nije potrebno i ne budi lijepe emocije.

Ako nisi siguran/a šta izbaciti, uzmi jednu kutiju i u nju stavi sve za šta ne znaš da li ti je potrebno. Spremi tu kutiju na godinu dana u garažu ili tavan. Nakon godinu dana, kada je otvoriš znaćeš sigurno šta učiniti sa sadržajem. Garantujemo osjećaj olakšanja.

Pročitaj

Izaberi prave mirise i osvjetljenje

jysk uređenje doma

Pravi majstori u stvaranju hygge ugođaja su lampe i mirisne svijeće. Blaga i topla svjetlost u domu daje posebnu notu cijelom prostoru. Bez obzira na to da li voliš elegantnije staklene lampe, ili one prirodne od ratana, u JYSK je stigla nova kolekcija.

Osim blage svjetlosti, svijeće nam pružaju i mirise koji se šire prostorom i koji nam mogu promijeniti raspoloženje. Citrusi su okidači za serotonin, dok sezonski mirisi mogu unijeti godišnja doba u tvoj dom. Svakako odaberi mirise koje voliš i koji nisu previše jaki.

Uzmi pauzu za brigu o sebi

jysk uređenje doma

Naš vanjski svijet počiva na našem unutrašnjem svijetu. Vani se reflektuje samo ono što nosimo u sebi i zbog toga je važno da vodimo brigu o sebi i stvaramo mir iznutra. Odvoji vrijeme da napraviš pauzu od svih životnih obaveza uz šolju omiljenog čaja ili omiljenu hranu, i sve serviraš na tacni uz dobru muziku ili seriju.

Tvoj svijet se neće srušiti ukoliko stane na sat vremena. Naprotiv, na taj način puniš baterije za nove svakodnevne izazove.

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum