Trenutno čitaš
Upoznaj drevni grad Gordion koji je upravo uvršten na UNESCO listu

Upoznaj drevni grad Gordion koji je upravo uvršten na UNESCO listu

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Grad na raskrsnici velikih imperija Istoka i Zapada… Arheološko nalazište Gordion u Ankari, glavnom gradu Turske, uvršteno je na UNESCO Listu svjetske baštine.

Na 45. sjednici Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a održanoj u Rijadu, u Kraljevini Saudijskoj Arabiji 18. septembra, Gordion je registrovan kao 20. mjesto turske baštine uvršteno na svjetsku listu.

Konvencija UNESCO-a opisuje drevni grad Gordion kao “višeslojno drevno naselje, koje obuhvata ostatke drevne prijestolnice Frigije, nezavisnog kraljevstva iz željeznog doba”. Gordion je jedan od najvažnijih istorijskih centara na drevnom Bliskom istoku. Arheološka iskopavanja i istraživanja na tom mjestu otkrila su mnoštvo ostataka, koji dokumentuju tehnike gradnje, prostorne rasporede, odbrambene strukture i prakse inhumacije, koji bacaju svjetlo na frigijsku kulturu i gospodarstvo, navodi UNESCO.

Mjesto mitova i legendi

Drevni grad Gordion, koji se nalazi u okrugu Polatli u Ankari, izvanredan je dokaz bogatstva civilizacija koje su ostavile trag u anadolskim zemljama. Zbog svog položaja, Gordion je bio ključna tačka raskršća između Istoka i Zapada, na raskrsnici velikih imperija na istoku – Asiraca, Hetita i Babilonaca te Grka i Rimljana sa zapada. Gordion sadrži dokaze iz ranog bronzanog doba (oko 2.500. pr. n. e.). Neprekinuto ljudsko stanovanje u i oko drevnog grada tokom 4.500 godina, svrstava Gordion među rijetka područja na svijetu s najdužom istorijom neprekidnog naseljavanja. Privlačnost mjesta za razne civilizacije pripisuje se strateškom položaju duž značajnih trgovačkih puteva Anadolije, obilnim zalihama vode koja potiče iz rijeke Sangarios (današnja Sakarya), te prostranoj plodnoj zemlji pogodnoj za obradu.

Pročitaj

Frigijskom stazom…

Gordion je bio politička i kulturna prestolnica Frigije, koja se uzdigla s raspadom Hetitskog Carstva u 12. vijeku prije Hrista. Frigijci su se naselili u širokom području u anadolskim zemljama, pokrivajući današnje provincije Ankare, Afyonkarahisara, Eskişehira i Kütahye. Frigijska dolina bila je veliki predio koji danas sadrži drevne ruševine. Monumentalne građevine frigijskog razdoblja ostavile su najznačajniji trag na pejzaž Gordiona. Grobne humke gradskih vladara i kamena utvrđenja utvrde pokazuju moć i autoritet frigijske elite. Nekada je ovim mjestom vladao kralj Mide, u mitologiji „proklet zlatnim dodirom“. Njegova grobnica u Gordionu je treći najveći grobni humak, a grobna komora unutar njega najstarija je drvena građevina na svijetu.

Legende Gordiona…

Gordion je takođe povezan s mitološkim Gordijskim čovorom . legenda kaže da se vjerovalo da će čvor razriješiti budući osvajač Azije. Stoga nije slučajno da je Gordion posjetio Aleksandar Veliki. Danas, muzej Gordion čuva najvažnije arheološke iskopine ovog mjesta. Među artefaktima je ručno rađena keramika iz starijeg željeznog doba, željezno oruđe iz ranofrigijskog razdoblja, te antičko posuđe i uvozna roba. Posjetioci takođe mogu vidjeti uzorke pečata i novčića pronađene u Gordionu.

Ovo su ostala mjesta Turske baštine na UNESCO-voj listi svjetske baštine…

 1. Nacionalni park Göreme i kamena nalazišta Kapadokije
 2. Velika džamija i bolnica Divriği
 3. Istorijska područja Istanbula
 4. Hattusha: Hetitska prijestolnica
 5. Nemrut Dağ
 6. Hierapolis-Pamukkale
 7. Xanthos-Letoon
 8. Grad Safranbolu
 9. Arheološko nalazište Troja
 10. Selimija džamija i njen kompleks
 11. Neolitsko nalazište Çatalhöyük
 12. Bursa i Cumalıkızık: Rođenje Osmanskog Carstva
 13. Pergamon i njegov višeslojni kulturni krajolik
 14. Tvrđava Diyarbakır i kulturni krajolik vrtova Hevsel
 15. Efez
 16. Arheološko nalazište Ani
 17. Afrodizije
 18. Göbekli Tepe
 19. Mound Arslantepe
 20. Gordion
 21. Drvene hipostilne džamije srednjovjekovne Anatolije

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum