Trenutno čitaš
Kako da jabuke održiš što duže svježim tokom cijele sezone

Kako da jabuke održiš što duže svježim tokom cijele sezone

jabuke
NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Polako se opraštamo od ljetne sezone i slasnog voća koje nam je donijela, ali sezona jabuka je odmah iza ugla. Iako ih “grickamo” tokom čitave godine, ipak je jesen najbolje vrijeme za uživanje u ovom rajskom voću kad počinje i njihova berba. 

S obzirom na to da su avanture branja jabuka samo nekoliko sedmica daleko od nas, postoje neke stvari koje treba uzeti u obzir pri odabiru jabuka i njihovom čuvanju. Meke tačke i udubljenja na primjer ukazuju na to da je jabuka prezrela i da više nije svježa.

Foto: Pinterest

Kada pravilno odabereš ovo slasno, zdravo i preukusno voće uživaćeš u hrskavom zalogaju, a ne u kašastom neredu, a ako želiš tokom cijele sezone jabuke da očuvaš svježim i hrskavim donosimo nekoliko korisnih savjeta koji će ti pomoći u tome.

Kako čuvati cijele jabuke

Da bi jabuke ostale svježe što je duže moguće potrebno je da ih držiš podalje od direktne sunčeve svjetlosti. Od dana branja ako ih držiš u frižideru takođe ćeš produžiti njihov rok trajanja. Međutim, umotavanje u vlažni papirni ubrus, a zatim stavljanje u plastičnu vrećicu s rupama može ih održati svježim oko šest sedmica. Samo treba voditi računa da tako pripremljene jabuke za čuvanje ne skladištiš pored drugog voća i povrća, jer jabuke sadrže plin etilen koji će brže sazreti ostale proizvode.

Foto: Pinterest

Kako čuvati narezane jabuke

Narezane jabuke su tako ukusan i zdrav zalogaj, ali ne traju dugo kao cijelo voće. Ako želiš maksimalno iskoristiti kriške jabuka, čuvaj ih u vrećici koja se može zatvoriti ili u hermetički zatvorenoj posudi za skladištenje hrane u frižideru. Ostaće svježe oko 3-5 dana, ali svakako će promijeniti boju.

Međutim, da kriške jabuke ne porumene, ubaci u njih malo limunovog soka prije nego što ih staviš u posudu i u frižider. I ne brini da će  jabuke poprimiti aromu limuna – u stvari, korištenje limunovog soka dodaje samo suptilnu kiselost koja je jedva primjetna.

Pročitaj

Foto: Pinterest

Mogu li se jabuke zamrznuti?

Jabuke svakako možeš čuvati u zamrzivaču, ali važno je napomenuti da će ova metoda doprinijeti tome da će jabuke izgubiti svoju hrskavost. Budući da će tekstura biti ugrožena, smrznute jabuke (koje se bolje čuvaju narezane) idealne su za upotrebu u pitama, kolačima, sosu od jabuka ili puteru od jabuke.

 

Izvor: realsimple.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum