Trenutno čitaš
Upotreba pirotehničkih sredstava ostavlja trajne posljedice kod osoba sa invaliditetom

Upotreba pirotehničkih sredstava ostavlja trajne posljedice kod osoba sa invaliditetom

Jysk
Jysk

Društveno – odgovorna kampanja protiv upotrebe petardi “Opasne, štetene i nimalo kul” proteklih dana je na  društvenim mrežama izazvala veliku pažnju građana, institucija i udruženja, koji su podržali misiju kampanje, a to je širenje svijesti o štetnom i negativnom uticaju pirotehničkih sredstava na ranjive grupe ljudi, naročito na osobe sa invaliditetom. Zbog toga smo zatražili mišljenje predstavnika Organizacije amputiraca UDAS, koji su nam objasnili kakve traume ova štetna navika, ostavlja kod osoba s invaliditetom.

Foto: Ultra magazin

“Pirotehnička sredstva koja se koriste kod nas za vrijeme praznika, proslava, a posebno sada za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika, predstavlja velike probleme za osobe sa invalidtetom. Ovdje konkretno mislimo na naše korisnike, žrtve mina, amputirana lica, koja su traumatsko iskustvo gubitka dijela ekstremiteta doživjeli za vrijeme posljednjih ratnih zbivanja”, poručuju iz UDAS-a.

Predstavnici Organizacije amputiraca UDAS, obrazložili su detaljno kakav negativan uticaj pirotehnička sredstva ostavljaju na njihove korisnike.

“Kod lica kod kojih je amputacija nastala nasilnim putem (eksplozija mine, granate) postoji veoma trumatično iskustvo za koje je potreban jedan kontinuirani proces oporavka u koji su uključeni zdravstveni radnici. Takve osobe najčešće pate od PTSP, nesanice i dosta su povučene. Pirotehnička sredstva kod takvih osoba izazivaju ne samo ponovno proživljavanje traumatičnog događaja već i napade panike i nesanicu. Svaka nova eksplozija, detonacija ili buka koja ih može podsjećati na iskustva iz prošlosti, izazva osjećaj straha i emocionalne razdražljivosti. Sve prethodno navedeno svakako utiče i na mentalno stanje naših korisnika, jer traumatska iskustva koja su već jednom preživljena i koja se ponovo reaktiviraju mogu da imaju dalekosežne posljedice za naše korisnike.”

Pročitaj

Foto: Ultra magazin

Novogodišnji i božićni praznici, treba da budu sigurni i bezbjedni za sve, a to upotreba pirotehničkih sredstava ne dozvoljava. Zbog toga Organziacija amputiraca UDAS, zajedno sa inicijatorima kampanje, kreativnom agencijom Playteam i Animatica studiom poručuje:

“Svake godine pred novogodišnje praznike apelujemo da se pirotehnička sredstva ne koriste, da mislimo jedni druge, ali i dalje izostaje adekvatan odgovor i reakcija. Sve dok imamo u dozvoljenoj prodaji pirotehnička sredstva situacija u navedenoj oblasti teško da se može unaprijediti. Bez adekvatne edukacije i podizanja svijesti građana o problemima koje izaziva samo jedna petarda, teško da možemo očekivati rješenje ovog problema. Petarde nisu igračke, vema su opasne i mogu dovesti do trajnih i veoma teških povreda i posljedica. Ostavljaju trajne fizičke, mentalne i emocionalne posljedice i negativno utiču na psihičko stanje ljudi. Zato, apelujemo i pozivamo sve građane da ne koriste pirotehnička sredstva u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika, a i svih drugih praznika u budućnosti. Srećno!”

 

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum