Trenutno čitaš
Istraživanje pokazuje da je maženje pasa dobro za tvoj mozak

Istraživanje pokazuje da je maženje pasa dobro za tvoj mozak

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Ima nešto u maženju psa, jer djeluje terapeutski. Čini se da je teško ostati ljut ili uznemiren dok maziš psa, smatraju naučnici. Sada postoje istraživanja, koja podržavaju ideju da maženje psa ima pozitivan uticaj na naš mozak!

Pexels

Studija pod nazivom “Efekti kontakta sa psom na prefrontalnu moždanu aktivnost: kontrolisano ispitivanje” objavljena je u časopisu “Plus One”. U studiji, istraživači su koristili skeniranje mozga čovjeka, kako bi vidjeli razliku koja se dogodila kada su ispitanici mazili pravog psa u odnosu na igračku plišanog psa, a rezultati su bili zapanjujući.

Učesnici koji su mazili prave pse, imali su značajno pojačanje moždane aktivnosti, odnosno u području frontalnog korteksa. To područje mozga povezano je s načinom na koji razmišljamo i osjećamo i može u velikoj mjeri uticati na naše raspoloženje. Dakle, iako nam nije bila potrebna nauka da nam kaže ono što već znamo, lijepo je imati naučno istraživanje da to potkrijepi.

Pexels

Sljedeći put kada poželiš provesti vrijeme mazeći psa, možeš se opustiti i maziti psa znajući da je to odlično za tvoje mentalno zdravlje.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum