Trenutno čitaš
Umjetnička djela gdje tijelo postaje platno

Umjetnička djela gdje tijelo postaje platno

Young Lions
Young Lions

Body Art pokret se razvio tokom šezdesetih godina 20. vijeka. Marina Abramović i Carolee Shneemann su među najpoznatijim zagovornicima ovog pravca u umjetnosti. Oni su kreirali i snimali uticajne predstave i performanse koji su pomjerali granice ljudske izdržljivosti. Mnoga djela funkcionisala su kao snažni činovi protesta, demonstracija ili pobune i smatrana su namjernom reakcijom protiv jezika apstraktnog ekspresionizma kojim su dominirali muškarci, gdje su žene često bile isključene iz kanona.

Foto: aestheticamagazine.com

Konceptualna umjetnica Milena ZeVu je dio ove tradicije, stvarajući dinamična djela gdje tijelo postaje platno. Vođena osjećajem i vizijom da svaki umjetnik treba da se stopi sa svojim radom i na kraju postane “jedno” sa njim Milena ZeVu je počela da slika preko svog tijela i odjeće kao da su jedna površina. Rezultat je bio ArtWalks.

Foto: aestheticamagazine.com

Slike iz serije Artwalk Cities su veliki, nosivi kružni oblici ukrašeni jarkim apstraktnim bojama. ZeVu svoje komade iznosi u javnost, stojeći ispred bilborda, hotela, mostova i užurbane gužve u Njujorku, Beogradu i Monaku. Umjetnica na taj način remeti poznate prostore privlačnim i često provokativnim porukama.

Foto: milena.zevu/instagram

Jedna takva lokacija je Times Square, preko kojeg svakog dana prelazi oko 360.000 pješaka. U trenucima kada ZeVu “šeta” ljudi se ohrabruju da se zaustave, uključe se i postavljaju pitanja. “Za mene, umjetnost se dešava svuda, čak i na mjestima gdje se ne očekuje da će se vidjeti”, navodi ZeVu.

Foto: milena.zevu/instagram

Koncept ArtWalks-a proizašao je iz Milenine želje da se udalji od konvencionalnih izložbenih prostora, takozvanih “bijelih kutija” unutar tradicionalnih muzeja i galerija. To je postalo popularno tokom pandemije, a NFT-ovi i virtuelne galerije zauzimaju svoje mjesto kao glavni igrači na globalnom tržištu umjetnosti.

Pročitaj

Foto: milena.zevu/instagram

Isto tako, ZeVu je zainteresovana za proširenje projekta na virtuelne svjetove. „ArtWalks nema ograničenja u prostoru. Zid galerije zamijenila sam ulicama različitih gradova. Nedavno sam počela da koristim NFT kao prirodnu evoluciju svoje ideje, da dovedem umjetnost u nove virtuelne prostore”, kaže Milena ZeVu.

Izvor: aestheticamagazine.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum