Vodimo vas u Tursku, zemlju gostoprimstva, ukusne gastro ponude, ljubaznih ljudi, najboljeg tekstila, očaravajućih prirodnih ljepota, šarenih začina, bogate istorije, kulture, umjetnosti i arhitekture, prekrasnih restorana, kafića, ukusne kafe i čaja, kolača i slatkiša, najljepših plaža, vinograda i vina, te antičkih gradova koji kriju mnoge tajne…
Na poziv Ureda za kulturu i turizam Turske ambasade u Bosni i Hercegovini, a u organizaciji „Türkiye Tourism promotion and development agency“ boravili smo u Turskoj u okviru ture održivosti, kulture, turizma i gastronomije i evo šta smo tamo vidjeli, naučili, istraživali i doživjeli…
Sletjeli smo na novi aerodrom Istanbul koji je najvažniji centar za putnike između Evrope i Azije, a bilježi rekordne brojeve letova i uživa status najprometnijeg i najvećeg aerodroma u Evropi. Bez dileme ovo je jedan od najposebnijih, najbolje opremljenih, najmodernijih i najljepših aerodroma na svijetu. Visoko tehnološki opremljen, prepun dutty free shopova, kafića, restorana, prodavnica najpopularnijih luksuznih globalnih brendova. Dok smo čekali let za Izmir našu prvu lokaciju putovanja, imali smo priliku da razgledamo i obiđemo ovaj veličanstveni, ogroman aerodrom koji nas je zadivio svojim impresivnim izgledom, bogatom ponudom, tehnologijom, arhitekturom i veličinom.
Slijećemo u Izmir, gdje nas čeka ljubazni turistički vodič koji nas vodi do luksuznog hotela Hyatt Regency Izmir, koji pruža najljepši pogled na grad Izmir. Osoblje hotela je veoma profesionalno i ljubazno, arhitektura hotela zaista oduzima dah, sobe su luksuzno namještene i obezbjeđuju vam idealan spoj relaksacije, uživanja i divljenja. Svaki detalj u hotelu je pomno osmišljen i biran, te ostavlja utisak savršenog mjesta za odmor uz bogat izbor ukusne hrane, luksuznog spa centra, predivnog namještaja i umjetničkih detalja, kojim je dekorisan prostor hotela, a naravno da vode računa i o održivosti…
Sljedeće jutro krenuli smo u bolje upoznavanje i razgledavanje grada Izmira, starog naziva Smyrna, grad u zapadnoj Turskoj. Treći po veličini grad u zemlji i jedna od najvećih luka, Izmir leži na vrhu zaštićenog izmirskog zaljeva na obali Egejskog mora. Izmir je jedan od najstarijih gradova na Mediteranu i imao je kontinuiranu istorijsku važnost tokom posljednjih 5000 godina. Izmir oduševljava svojim širokim avenijama i zgradama i predivnom arhitekturom.
To je moderan grad koji je najviše evropski orijentisan grad u Turskoj, s brzorastućim mladim stanovništvom, zbog svoje ekonomske snage, razvijene tehnološke infrastrukture i odličnog geografskog položaja. A ono što je sjajno u vezi s položajem Izmira je to, što je idealno polazište za izlete do sjajnih mjesta kao što su Efez, Pamukkale i Bergama. Izmir je izvanredna destinacija za sve one koji žele da se opuste i uživaju uz savršenu uslugu, bogatu ponudu i ugodan ambijent. Ovaj moderan grad prepun je hotela, restorana, kafića, velikih nebodera, šetališta, biciklističkih staza, a na obalama Egejskog mora svakodnevno pristižu luksuzni bodovi i jahte.
Uputili smo se na čuveni trg Konak i njegovu slikovitu kulu sa satom (Saat Kulesi), koji su simbol grada Izmira, te služe kao tačka druženja, okupljanja i izvrsni su za kratku posjetu za razgledanje i fotografisanje, prije nego što dublje zađete u živahne gradske ulice, kafiće, restorane, muzeje i tržnice. Ovaj trg je prepun golubova, koji će krasiti vaše fotografije i video snimke. Kula je izgrađena u osmanskom stilu 1901. godine u čast 25 godina vladavine sultana Abdulhamida II. Visoka 25 metara i rađena od kamena i mermera, ova kula je ukrašena mnogobrojnim ornamentima, elegantnim lukovima i sa četiri fontane, ona je jedan od najreprezentativnijih objekata iz vremena Osmanskog carstva. Trg Konak, mjesto je ljubavnih, prijateljskih i poslovnih susreta za stanovnike Izmira i najčešće je ispunjeno ljudima svih generacija, koji uživaju u suncu, opuštanju i razgovorima.
Sljedeća stanica bio je Culture and art centar u Izmiru, gdje nas je dočekala direktorica centra i ispričala zanimljive informacije o ovom kulturno – umjetničkom centru. Fabrika Alsancak Tekel stara 140 godina, važan element industrijskog naslijeđa Izmira, vraća se u život kao fabrika kulture i umjetnosti Izmira nakon opsežne restauracije i rekonstrukcije.
Fabrika kulture i umjetnosti Izmir novo je mjesto susreta za stanovnike Izmira svih uzrasta, turiste i posjetioce, te centar kulture i umjetnosti nove generacije, koji oblikuje kulturni i umjetnički život grada, organizujući brojne kulturno umjetničke događaje i manifestacije. Centar kulture i umjetnosti Izmir, koji uključuje Muzej arheologije i etnografije, Muzej slikarstva i skulpture, specijalnu biblioteku Atatürk, biblioteku Alsancak, kao i kulturne i umjetničke radionice, otvoreno kino, izložbene prostore, kafiće i prostranu zelenu površinu u vidu parka sa uređenim stazama za šetnju.
Posjetili smo i neke od najljepših restorana u Izmiru, gdje smo probali vrhunske specijalitete u predivnom ambijentu restorana sa fenomenalnom uslugom, bogata ponuda specijaliteta od mesa, povrća, voća, kolača i slatkiša uz uživanje uz tursku kafu i čaj, a i ovaj restoran vodi računa o održivosti…
Sljedeće jutro zaputili smo se u čuveni predivno uređen botanički vrt Uzbaş Arboretum, gdje smo vidjeli najljepše drveće, različite vrste biljaka, palmi, stabala masline, vinograde, kaktuse, biljke aloe vere, agave, rijetke vrste biljaka i stabala, predivno uređene staze za šetnju, a probali smo i razne vrste maslina i maslinovog ulja u moderno uređenom kompleksu za uživanje i odmor u vidu kafića i suvenir prodavnice. Ova zelena oaza idealna je za predah i uživanje u predivnim pejzažima i za kreiranje najljepših fotografija. Ne koriste se pesticidi ni prevoz koji bi mogao da zagadi ovu prekrasnu zelenu oazum, već se koriste golf cars za prevoz unutar botaničkog vrta.
Naša sljedeća lokacija koju smo posjetili je poznati Urla vinograd, vinarija koja proizvodi čuvena Urla vina. Krenuli smo u istraživanje vinograda Urla, gdje održivo vinogradarstvo zauzima središnje mjesto. Ova vinarija posvećena je organskoj i ekološki prihvatljivoj praksi proizvodnji vina i to je vidljivo u načinu, kako se oni ophode na svakom koraku, proizvodnje, prezentacije vina, organizacije obilazaka i degustacije vina uz stručno vođenje i srdačno gostoprimstvo, to se zaista vidi i osjeti je u svakom gutljaju vina koji probate, što ovo iskustvo čini još ljepšim.
Urla je inače opština i distrikt u provinciji Izmira, a razni poljoprivredni proizvodi, a posebno svježi proizvodi, zauzimaju istaknuto mjesto u privredi Urle, a posebno se ističu riba, perad, masline, grožđe, susamovo ulje, vino, artičoke i cvijeće. Urla je inače jedan od skrivenih dragulja Egejskog mora, smještena zapadno od Izmira, idealna za uživanje u vrhunskoj kuhinji, vinskim turama, rukotvorinama i mirnom okruženju u blizini mora.
U Urli smo posjetili prelijep održivi restoran Vino Locale, koji pored toga što izgleda bajkovito, romantično i kao zelena oaza i mirno utičište ušuškano među drvećem maslina, ima odličnu eko održivu priču i vlasnika resrtorana koji je ujedno i glavni chef kuhar, koji nas je dočekao sa osmijehom i pripremio možda i najukusnija jela, koja smo ikada probali…
On nabavlja hranu od lokalnih farmera, koji se bave eko proizvodnjom, sve namirnice su svježe i to se osjeti u svakom zalogaju ukusne hrane koju smo probali. Chef Ozan Kumbasar nosi duboku ljubav prema kuhinji u svom srcu od djetinjstva, te svojom neiscrpnom znatiželjom uživa u stvaranju novih okusa u Urla Vino Locale i svaki mjesec priprema novi jelovnik s proizvodima Urle i regije, vodeći računa o principu održivosti.
Stoga ovaj restoran prihvata svoju zero waste misiju u kuhinji, pažljivo procjenjujući sve dijelove svakog sastojka, koji ovaj chef i vlasnik restorana koristi u svojim receptima. Takođe ono što nas je posebno oduševilo je da restoran svojim radom podržava školovanje djevojčica u Urli.
Naša sljedeća stanica bilo je eko selo Bademler, koje je dobilo naziv po bademima. Dočekali su nas ljubazni vlasnici imanja, koji su nas proveli po eko održivim bungalovima, koji su izgrađeni od drveta i koji predstavljaju idealno mjesto za odmor i predah od užurbanog života.
Zatim smo prošetali plantažama cvijeća, voća i povrća i probali dragon fruit voće koje oni takođe proizvode. Bademler je poznat po proizvodnji paprika, paradajza, voća i cvijeća, koje izvoze u inostranstvo. Dok smo obilazili eko selo Bademler divili smo se prelijepim pejzažima, prirodi i mirisu cvijeća…
Nakon divno ispunjenog dana novim iskustvima, poznanstvima, uspomenama, uputili smo se u Urla centar grada gdje smo prošetali ulicama, bazarom, zavirili u radnje, restorane i kafiće i naravno uživali u društvu mačaka.
Večerali smo u modernom eko održivom restoranu Hiç savršenog dizajna i ambijenta, ljubaznog osoblja i nevjerovatnih okusa jela koje su nam pripremili uz njihove domaće proizvode, domaća ulja, hranu, domaći čaj i med koji sami proizvode.
Sljedećeg dana zaputili smo se u antički grad Sardis, koji predstavlja nekadašnji glavni grad drevne Lydie, oko 80 km zapadno od İzmira. Smješten u podnožju planine, bio je nekada mjesto perzijske kraljevske ceste. Sardis je bio glavni grad procvata Lydia kraljevstva iz 7. vijeka prije Hrista i bio je prvi grad u kojem su kovani zlatni i srebrni novčići.
Pod Rimskim Carstvom bio je metropolitanska prestonica i središte administrativne uprave rimske provincije Lydie. Veličanstvena visoka zdanja tadašnje arhitekture kapija, stubova, zgrada će vas vratiti u prošlost i poželjećete upravo ovdje da kreirate najljepše fotografije i da se zadržite još malo unutar njegovih zidina, ne bi li vam ovaj magični antički grad šapnuo svoje tajne…
Dalje smo se zaputili u Birgi, gradić u provinciji Izmira, gdje ćete se najviše diviti starim kućama u Otomanskom stilu. Birgi je poznat po svojim istorijskim stambenim zgradama, koje datiraju iz različitih razdoblja. Grad se i dalje može pohvaliti mnogim arhitektonskim draguljima, uključujući Aydınoğlu Mehmet Bey džamiju (poznatu i kao Velika džamija) i dvorac/vila Cakiraga, koji je pretvoren u muzej. Autentična Vila Cakiraga, koju je 1761. godine dao izgraditi tadašnji bogati trgovac Çakıroğlu Mehmet Bey je vila na 3 sprata smještena na visokim nasipima.
Prizemlje dvorca rezervisano je za konjušnicu, kuhinju i gostinjsku sobu. Na prvom i drugom spratu nalaze se stambeni prostori, sa središnjim kaminom. Arhitektura tadašnjeg vremena je impozantna, zidovi, vrata, prozori, stepenice, plafoni oslikani su najljepšim detaljima cvijeća i nevjerovatnih boja. Muzej/vila Çakırağa se smatra jednim od najboljih modela arhitekture toga doba i svakako ga vrijedi posjetiti, da osjetite duh tadašnjeg života i vremena…
Svratili smo i u gradić bogate istorije Buldan u pokrajini Denizli poznat po proizvodnji tekstila, te posjetili radnje gdje nastaje najljepši tekstil ručnim tkanjem, gdje su nas dočekali ljubazni domaćini te nam ponudili čaj, dok smo razgledali najljepše marame i haljine i divili su se dezenima i bojama ručno tkanih materijala. Buldan leži na nadmorskoj visini od 690 metara. Prostire se duž lijepog brežuljkastog područja, s obroncima prekrivenim narom, smokvama, vinovom lozom i kupinama.
Sa visokih livada pruža se prelijep pogled. Obišli smo čuvene istorijske kuće u Buldanu. Stare buldanske kuće su pod zaštitom i spadaju u kulturnu baštinu i njihova imovina se čuva. Potpuno drugačiju ljepotu imaju karakteristične buldanske kuće sa specifičnim krovovima, bojama, dimnjacima, terasama, a boje koje preovladavaju su jakrko žuta i jarko plava, te ovdje možete kreirati fotografije, koje će zbog specifičnog izgleda ulica i žuto plavih kuća, te karakteristične autentične arhitekture izgledati fenomenalno…
Posjetili smo i čuvenu turističku destinaciju Pamukkale, čudesni blještavo bijeli svijet, što ustvari u prevodu znači dvorac od pamuka i to je ogroman kompleks jedinstvenih bazena/mineralnih izvora u jugozapadnoj Turskoj, u blizini grada Denizlija.
Ova popularna turistička lokacija kao iz bajke se sastoji od toplih izvora i vapnenca, koji ima neobičan oblik plitkih terasastih bazena, nastalih prelijevanjem mineralne vode i taloženjem minerala. Idealna lokacija za posjetioce i turiste, koji se ne prestaju diviti ovom čudu prirode, čija bjelina vaš očarava svakim pogledom. Prosto ne možete da vjerujete svojim očima gdje se nalazite i da ovako nešto zaista postoji na našoj planeti… Nepregledna bjelina Pamukkale bazena sa toplom vodom zaista oduzima dah. Pamukkale ima 17 izvora u kojima voda ima temperaturu od 35°C do 100°C. Radi se o prilično impozantnom mjestu, koje je danas jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija u Turskoj, te možda i najposjećeniji turistička lokacija u toj zemlji. Ovdje nastaju najfotogeničniji prizori na svijetu…
U Pamukkale kompleksu zavirili smo i u antički grad Hierapolis iz 2. vijeka prije Hrista. Magični grad Hierapolis obiluje ostacima tadašnjih kupatila, škola, hramova, teatra i drugih starogrčkih i starorimskih spomenika, te originalne ranohrišćanske građevine, zbog čega je 1988. godine, zajedno s toplicama Pamukkale, upisan kao UNESCO-ova svjetska baština.
Hierapolis je jedan od najfascinantnijih antičkih gradova na svijetu i stvarno se izgubite u njegovoj ljepoti i poželite da vam ispriča svoje priče. Drevni grad Hierapolis, poznat je i kao “Sveti grad. U rimsko doba Hierapolis je bio važno trgovačko središte, koje je privlačilo trgovce i turiste iz cijelog Rimskog Carstva. Ovdje ćete pošeljeti da provedete sate i sate, istražujući drevnu antičku ljepoticu Hierapolis…
A nakon obilaska „pamučnog dvorca“ i magično bijelih bazena Pamukkale, te antičkog dragulja Hierapolisa, poželjeli smo se osvježiti u čuvenom Kleopatrinom antičkom bazenu, koji krije brojne legende, priče i tajne, a mamio nas je najljepšom tirkiznom bojom… Smješten iznad Pamukkale bijelih izvorskih bazena, Klepatrin bazen je posebno spektakularno mjesto, zelena oaza za uživanje i opuštanje, koja se napaja istim toplim izvorima. Ovdje se možete okupati u istoj ljekovitoj vodi u kojoj je nekada plivala čuvena vladarka Kleopatra!
Antički smaragdno zeleni bazen, kojeg je obožavala Kleopatra – kraljica Egipta, čista je bistra i veoma topla voda. Uronili smo u bazen i pažljivo gazili oko srušenih stubova i drugih rimskih artefakata, dok smo upijali zdravstvena ljekovita svojstva ove predivne vode! Cvijeće i drveće u bujnom vrtu oko bazena dopridonose opuštajućoj atmosferi, dok odmah iza rubova bazena možemo vidjeti ljepote antičkog grada Hierapolisa.
Teško da nešto može nadmašiti ljepote Pamukkale kompleksa, gdje ćete se fenomenalno provesti diveći se bijelim termalnim bazenima, kupati se u Kelopatrinom bazenu i istraživati antički dragulj Hierapolis…
Nastavili smo putovanje i posjetili vinograde Çal Bağ, koji objedinjuju vinarije Küp, Erden, Kuzubağ i Lermanos. Domaćini su nas dočekali sa srdačnom dobrodošlicom uz predivnu ukusnu večeru, te degustaciju najljepših domaćih vina i otkrili mnoštvo zanimljivih informacija o proizvodnji vina u Turskoj, koja je 5 po redu zemlja na svijetu po proizvodnji vina…
Uz ugodnu atmosferu i razgovor sa vlasnicima vinarija, otkrili smo da Çal Bağ primjenjuje sve standarde eko održive proizvodnje, vodi računa o održivosti, modernom dizajnu ambalaže vina i ulaganju u sam pogon, proizvodnju i izgled vinarija, koje su modernog dizajna i svaki posjetilac će se ovdje ugodno osjećati dok degustira ili kupuje najukusnija crna i bijela vina.
Tu se naše putovanje za ovaj put završilo i prepuni smo snažnih emocija i utisaka, pozitivne energije, lijepih uspomena, dragocjenih poznanstava i prijateljstava… Ova tura po značajnim gradovima, mjestima i lokacijama Turske, gdje su posebno naglašene sve turističke ljepote i kulturno-umjetničke tačke sa naglaskom na održivu kulturu, turizam i gastronomiju oblasti u kojima Turska zaista prednjači i predstavlja idealan role model drugim zemljama.
Teško je sve objediniti i ispričati, koliko je značajna bila ova tura po prelijepim Izmir i Denizli regijama u Turskoj. Srdačno gostoprimstvo, preukusna hrana i vina, najljepši kolači i poslastice, bogata istorijska i kulturna baština, nevjerovatna priroda, sjajne turističke lokacije, prelijepa arhitektura i umjetnost potvrđuju na svakom koraku da je Turska idealna zemlja za posjete, putovanja, odmor, istraživanje, uživanje i kreiranje najljepših uspomena…
Ova tura je bila savršeno osmišljena i organizovana i vodilo se računa o svakom detalju. Uspjeli smo naučiti i istražiti mnogo toga, obogatiti svoje znanje i iskustvo i stvoriti najljepše uspomene i prijateljstva. Do nekog sljedećeg puta u Tursku, srdačno vas pozdravljam i želim vam da što prije posjetite Tursku, koja je toliko posebna i lijepa zemlja u kojoj će vam srce zaigrati od njene ljepote i gostoprimstva…
Autorka teksta: Dijana Tepšić