Trenutno čitaš
Uljepšaj svoje ušuškane večeri ovim mirisnim kolačićima

Uljepšaj svoje ušuškane večeri ovim mirisnim kolačićima

Indomie
Indomie

Ako si u potrazi za idejom kakve jednostavne kolačiće napraviti i ispuniti svoj dom prazničnim mirisom, imamo odličan recept za tebe. Radi se o začinskim kolačićima čiji je miris neodoljiv i koji će uljepšati tvoje ušuškane, hladne večeri. 

Foto: today.com

Sastojci:

  • 1½ šolje višenamjenskog brašna
  • ½ šolje bademovog brašna
  • ¼ kašičice sode bikarbone
  • 1 štapić plus 2 kašike neslanog putera
  • ½ šolje šećera
  • ¼ šolje svijetlo smeđeg šećera
  • 1 kašika cimeta
  • ¼ kašičice muškatnog oraščića
  • ¼ kašičice mljevenih karanfilića
  • ¼ kašičice bijelog bibera
  • ¼ kašičice đumbira
  • ¼ kašičice kardamoma
  • 1 kašičica soli
  • 1 veće jaje, sobne temperature

Priprema:

Zagrijati rernu na 150°C. Prepeći bademovo brašno raširivši ga na pleh i peći dok ne porumeni, oko 15 minuta. U manju šerpu staviti puter i rastopiti ga na laganoj vatri.

U posudi srednje veličine umutiti brašno, bademovo brašno, sodu bikarbonu, sve začine i so. Ostaviti sa strane. Mikserom pomiješati puter, šećer, smeđi šećeri jaje i miksati dok se dobro ne sjedini.

Dodati suve sastojke odjednom i lagano miksati. Tijesto prebaciti u plastičnu foliju i okrenuti nekoliko puta, dobro umotati i staviti u frižider najmanje 20 minuta.

Razvući tijesto na oko 1 cm i obilno posuti brašnom prije upotrebe omiljenih kalupa.

Pročitaj

Peći 20-25 minuta ili dok ivice ne počnu da rumene.

 

Izvor: today.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum