Trenutno čitaš
Aleksandra Dobrijević je kreirala jednostavne proljećne recepte za Ultra magazin

Aleksandra Dobrijević je kreirala jednostavne proljećne recepte za Ultra magazin

Aleksandra Dobrijević
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Proljeće i njegove boje polako se “uvlače” u svaki segment našeg života, pa tako je i sa okusima i preukusnim delicijama koje posebno obožavamo tokom ovog godišnjeg doba. Ovo je vrijeme kada gastronomska kreativnost procvjeta kao i priroda, a ukusi se miješaju kao boje na paleti umjetnika, stvarajući osvježavajuće kombinacije i recepte. 

Pitali smo Aleksandru, food blogerku, poznatiju na Instagramu kao gdja.teglica koju svakodnevno pratimo za recepte, šta nam preporučuje kao omiljena jela za ovu proljećnu sezonu. Ona je kreirala lagane, zdrave i jednostavne recepte za Ultra magazin i naše čitaoce. U nastavku otkrivamo Aleksandrine jednostavne proljećne recepte.

Pita sa tikvicama

Tikvice su vijesnici proljeća, samim tim nezaobilazan dio mnogih kulinarskih avantura u ovom godišnjem dobu. Osvježavajuća sa svojom delikatnom aromom i bogatim hranjivim sastojcima zikvica pruža neiscrpne mogućnosti u kuhinji. Sadržaj vode u proljetnim tikvocama je manji, pa su idealne za pripremu pita, ljevuše, pljeskavica i uštipaka. Aleksandra nam otkriva svoj jednostavan i osvježavajući recept za ovu savršenu deliciju.

Sastojci: 

  • 0,5 kg tikvica (oguljene i narendane)
  • 200 g sitnog sira
  • 3 jaja
  • 100 g tvrdog sira (narendan)
  • 100 g integralnog brašna
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice bijelog luka u granulama
  • 1 kašikica praška za pecivo
  • malo bibera
  • 100 g susama

Priprema:

Tikvice oguljene narendati i ostaviti 10 minuta da puste vodu. Jaja umutititi sa soli i sitnim sirom, zatim dodati i preostale sastojke. Tikvice ocijediti i umijesiti u smjesu. U tepsiju obloženu papirom za pečenje sipamo smjesu. Pospemo susamom i pečemo u zagrijanoj rerni na 200 0 C 40 minuta.

Teglica jabuka i mrkva

Teglica je Aleksandrina inspiracija što možemo zaključiti i iz njenog naziva Instagram profila, pa je ovaj zdravi obrok koji je osmislila nazvala Teglica jabuka i mrkva. Aleksandra kaže da je mrkva najljepša u proljeće, jer se sjeti kako je nekada pristizala pristizala u bakinu baštu domaća, ona najslađa, a kombinacija sa jabukom joj je od malih nogu moja najdraža užina, uz ovsene pahuljice dobićemo zasitan obrok.

Sastojci:

  • 1 jabuka (isječena na kockice)
  • 1 mrkva (rendana)
  • 3 kašike sitnih ovsenih pahuljica
  • 1 kašika čija sjemenki
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 100 ml biljnog mlijeka
  • 1 kašika meda

Sve pomiješati, ostaviti preko noći i ujutro dodati kašikicu bademovog putera.

Zelena pasta

Aleksandra Dobrijević
Foto: Aleksandra Dobrijević

Aleksandra kaže: “Italijanska kuhinja je za mene broj jedan. Sa tjesteninom se može sve, još dodati dvije ili tri namirnice, malo začina i imamo preukusnu hladnu salatu. Čeri paradajz kao i domaća mrkva u ovom periodu su po meni najljepši i najviše mirišu”. Tom povodom osmislila je jednostavnu kombinaciju, koju možeš ponijeti i na posao.

Pročitaj
francuska supa

Sastojci: 

  • tjestenina (skuvana)
  • 1 kašičica pesto sosa
  • komadi tunjevine
  • čeri paradajz
  • tvrdi sir

Količinu biramo sami, a u skuvanu tjesteninu umiješamo ostale sastojke i imamo savršen obrok.

Mi smo uživali u svakom zalogaju degustirajući ove delicije, a sigurni smo da ćeš i ti.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum