Rižoto sa gljivama i sušenim borovnicama je idealan praznični ručak, ili jedno od jela koja ćeš poslužiti na svojoj prazničnoj trpezi. Poseban ukus ovom jelu daju sušene borovnice i pekan orasi. Evo kako da pripremiš ovaj ukusni rižoto.
Sastojci:
- 2 kašike putera
- 230 g narezanih svježih gljiva
- 3 šolje riže
- 8 listova mladog luka, narezanog
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 4 limenke povrtnog temeljca
- 1 šolja sjeckanih pekan oraha, tostiranih
- 1 šolja sušenih borovnica
Priprema:
U velikom tiganju zagrij puter na srednjoj vatri. Dodaj gljive; kuhaj i miješaj 4-5 minuta ili dok ne omekšaju. U slow cookeru pomiješaj rižu, prethodno pržene šampinjone, luk, so i biber. Prelij povrtnim temeljcem. Kuvaj poklopljeno na tihoj vatri 3-4 sata ili dok riža ne omekša. Umiješaj pekan orahe i borovnice. Kuvati poklopljeno još 15 minuta ili dok se ne zagrije. Po želji pospi dodatno narezanim zelenim lukom.
Ključne riječi