Trenutno čitaš
Ukusna domaća pašteta od piletine

Ukusna domaća pašteta od piletine

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Domaća pašteta je odlična alternativa kupovnoj, koja najčešće sadrži meso lošijeg kvaliteta, štetne dodatke i konzervanse, a najbolje je od svega što je možeš napraviti u većoj količini, zamrznuti u čašicama i vaditi po potrebi iz zamrzivača. Donosimo ti jednostavan recept za ukusnu domaću paštetu sa piletinom, koju će tvoji najdraži obožavati. 

Od sastojaka za paštetu ti je potrebno:

  • 350 g pilećih jetrica
  • 100 g + 75 g maslaca
  • 1 ljutika
  • 1 kašika listova nasjeckane majčine dušice
  • 75 ml fortificiranog vina (madeira)
  • 75 ml vrhnja za šlag bez šećera
  • ½ kašičice soli
  • ¼ kašičice muškatnog oraščića
  • ¼ kašičice mljevenog đumbira
Shutterstock

Priprema pašete je veoma jednostavna: 

Meso očisti i nareži na komade od otprilike 1,5 cm, a 100 g maslaca nareži na kockice. Sitno nasjeckaj ljutiku. U tavi na srednje jakoj vatri zagrij kockicu maslaca. Dodaj ljutiku i majčinu dušicu, pa prži dok ne omekša. Zatim pojačaj vatru na srednje jaku, dodaj jetrice i prži ih nekoliko minuta.

Izvadi jetrice iz tave, pa sipaj vino. Kuhaj dok se ne reducira na nekoliko kašika, pa pomiješaj sa vrhnjem, soli i začinima. Miksaj dok ne postane glatko.

Pročitaj
proljetni brunch

Ostatak od 100 grama maslaca dodaj u paštetu, pa izmiksaj. Protisni kroz sito i ostavi da se hladi u frižideru pola sata. Otopi 75 g maslaca i sipaj ga preko paštete, pa ohladi u frižideru dok se ne stegne.

Prijatno!

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum