Trenutno čitaš
U Londonu se odvija London Design Festival, a evo koje instalacije su nam ukrale pažnju

U Londonu se odvija London Design Festival, a evo koje instalacije su nam ukrale pažnju

Dok traje sedmica mode u Londonu, u isto vrijeme u ovoj metropoli vladaće više od 300 događaja koji slave dizajn, umjetnost i arhitekturu na 21. London Design Festivalu. Ovaj događaj koji se održava svake godine počeo je 1,6, a završava 24. septembra, ponovno potvrđujući status Londona kao globalnog dizajnerskog središta.

London Design Festival, okuplja poznate umjetnike, dizajnere i kreatore za događaje i instalacije širom grada. Festival prekriva grad svojim prepoznatljivim vizuelnim identitetom, nudeći program koji obuhvata 13 jedinstvenih četvrti. Svaka četvrt ima svoj poseban karakter, odražava lokalnu zajednicu i omogućuje posjetiteljima da istraže događaje s fokusom na umjetnost, zanate, dizajn i arhitekturu.

Evo koje instalacije su ukrale našu pažnju.

“Aura” Pabla Valbuene

U Katedrali Svetog Pavla, jedan od specijalnih projekata predstavljenih na ovogodišnjem festivalu je instalacija španskog umjetnika Pabla Valbuene koja istražuje savremene rituale koristeći vrijeme, zvuk i svjetlost u jednom od najpoznatijih gradskih hramova. Projekat pretvara zvukove prisutne u katedrali u pulsirajuću liniju svjetlosti koja se projektuje sa njenog kupolastog stropa. Jedinstvenu instalaciju koja zvukove pretvara u pulsirajuću liniju svjetla dok okomita zraka „Aura“ sluša zvukove koji se stvaraju unutar i oko katedrale.

Foto: Ed Reeve

Hana Mikoshi V&A muzej

Ikonični prostori unutar V&A muzeja transformisani su kroz kolekciju posebno naručenih instalacija međunarodnih savremenih dizajnera – nudeći pogled na globalnu moć dizajna koji povezuje zajednice i otkriva neispričane priče.

Muzej je kreirao instalaciju koja prikazuje Hana Mikoshi elemente ili “cvjetni hram” inspirisanu “Mino Matsuri festivalom”. Drvo je ukrašeno sa 50.000 cvjetova od washi papira inspirisanih sakurama koje su ručno izradili specijalizovani majstori u Japanu.

Foto: Petre Kelleher

Mandala Lab Muzeja Rubin

Pročitaj

Mandala laboratorij Rubin muzeja u Canary Wharfu interaktivni je prostor dizajniran da istražuje izazovne emocije – poput privrženosti ili zavisti – i razmišljanja kako ih transformirati u mudrost. Samostojeća struktura sadrži metaforički tlocrt za emocionalno blagostanje ljudi, sa pet razigranih iskustava koja izazivaju razmišljanje koja imaju za cilj da posjetiocima daju uvid u vlastitu samosvijest i svijest drugih.

Foto: Ed Reeve

„Halo“, studio Wa ldemeyer u crkvi St. Stephen Walbrook

U crkvi St. Stephen Walbrook, Moritz Waldemeyer iz Studija Waldemeyer predstavlja “Halo”, instalaciju definisanu klatnom koje kruži oko oltara s putanjom koja je određena kretanjima planeta i stvara oreol oko mermernog komada. Instalacija je upotpunjena hromatskim prelazima koji odražavaju prirodne fenomene uključujući i polarnu svjetlost, dodajući prostoru osjećaj meditativne smirenosti.

Foto: Ed Reeve

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum