Nema ljeta bez dobre krompir salate — ona je vječiti klasik na roštiljima, piknicima i porodičnim okupljanjima, a mnogima i pravi nostalgični podsjetnik na djetinjstvo i porodične ručkove. Međutim, ova sezona donosi osvežavajući zaokret!
Imamo recept za tzatziki krompir salatu, laganu, kremastu i aromatičnu varijaciju inspirisanu omiljenim grčkim umakom. Spoj punomasnog grčkog jogurta, krastavca, mirođije i limuna daje ovom jelu neodoljivu mediteransku notu koja se savršeno uklapa uz sve što ljeti volimo. Bilo da je poslužiš uz ribu sa roštilja, kao prilog uz meso ili kao glavno jelo na laganoj večeri, ova salata postaje favorit za sezonu.
Zašto ćeš je obožavati?
Što duže stoji, to je bolja. Ne samo da ovu salatu možeš pripremiti unapijed, već je tada još ukusnija. Nekoliko sati u frižideru (a idealno preko noći) omogućava da se ukusi sjedine, a bijeli luk izgubi svoju jačinu.
Brza i jednostavna. Baš kao što ljetnji prilog i treba da bude – pravi se bez mnogo muke i lako se uklapa uz bilo koje jelo.

Sastojci:
- 900 g malih žutih ili crvenih krompira, ili kombinacija, isječenih na četvrtine ili polovine
- 1 kašika + 1 kašičica krupne soli, plus po potrebi još
- 1/2 srednjeg krastavca (oko 170 g)
- 3/4 šolje punomasnog grčkog jogurta
- 2 srednja mlada luka, tanko sječena (oko 1/4 šolje)
- 2 kašike sitno sjeckane svježe mirođije, plus još za dekoraciju
- 1 kašika svježe cijeđenog limunovog soka (od 1 srednjeg limuna)
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 čena bijelog luka, fino narendana
- 1/4 kašičice svježe mlevenog crnog bibera, plus još po ukusu
Priprema:
U velikoj šerpi pomiješaj 900 g isječenog krompira i 1 kašiku soli. Dodaj hladnu vodu da prekrije krompir za oko 2,5 cm, pa kuhaj dok voda ne provri. Smanji temperaturu na srednje i kuhaj dok krompir ne omekša i nož lako prolazi kroz njega, oko 8–13 minuta.
U međuvremenu narendaj polovinu krastavca na krupno, preko nekoliko slojeva papirnog ubrusa ili čiste kuhinjske krpe. Skupi krpu i dobro iscijedi što više tečnosti.
U velikoj činiji pomiješaj iscijeđeni krastavac, jogurt, mladi luk, mirođiju, limunov sok, maslinovo ulje, bijeli luk, preostalu kašičicu soli i biber.
Kada je krompir gotov, ocijedi ga i ostavi da se hladi 10 minuta – treba da bude topao.
Pažljivo umiješaj krompir u pripremljeni tzatziki. Pokrij činiju i stavi u frižider na najmanje 3 sata ili do jednog dana da se ukusi prožmu. Prije serviranja još jednom promiješaj, probaj i po potrebi dodaj još soli i bibera. Ukrasi dodatnom sjeckanom mirođijom.