Trenutno čitaš
Turska je tokom 2023. godine imala rekordan broj posjetilaca

Turska je tokom 2023. godine imala rekordan broj posjetilaca

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Turska zaključuje 2023. godinu s rekordnim turističkim podacima. Turska, jedna od vodećih svjetskih turističkih destinacija, nastavila je svoj uspješan rast i ugostila 56,7 miliona međunarodnih posjetilaca u 2023. godini, uz povećanje od 10% u odnosu na prethodnu godinu.

Kako je saopštilo Ministarstvo kulture i turizma Turske, prihod od turizma u zemlji porastao je za 17% u odnosu na prethodnu godinu na ukupno 54,3 milijarde dolara, a prosječna potrošnja po noćenju i boravku dostigla je 99 dolara. Ukupni brojevi međunarodnih posjetilaca i prihod od turizma rekordni su podaci zemlje.

Rekordna turistička potražnja

Turska, među najpoželjnijim evropskim destinacijama za kulturu, umjetnost, gastronomiju, biciklizam i vjerski turizam, pored odmora na moru, pijesku i suncu, doživjela je rekordnu 2023. godinu. Zemlja je spremna da gradi na svom uspjehu, sa ciljem da privuče 60 miliona turista i ostvari 60 milijardi dolara prihoda od turizma do kraja 2024. godine. Dajući prioritet tržišnoj raznolikosti u okviru svojih turističkih strategija, Turska će nastaviti svoje aktivnosti na trenutnim strateškim tržištima, dok se fokusira na nova ciljna tržišta za 2024. godinu.

Prva zemlja koja je potpisala Protokol o održivosti

Iza turističkog uspjeha Turske krije se strateška i napredna politika, posvećena stvaranju privlačnog okruženja za posjetioce. Zemlja je transformisala sektor turizma u otporniju i inkluzivniju strukturu sa odgovornom i održivom politikom. Turska je postala prva zemlja na svijetu, koja je 2022. postigla sporazum sa „Globalnim vijećem za održivi turizam” (GSTC) na nivou vlade i implementirala ga kao sektorski zahtjev. Ovim programom Turska osigurava raznovrsna, održiva iskustva, uključujući ekološki smještaj, vožnju biciklom i trekking, a sve to ima za cilj podsticanje dublje veze između kulturnog naslijeđa zemlje i ljudi koji ga čuvaju.

Turska: Svestrana destinacija tokom cijele godine

Okružena plavim morem sa tri strane, poznata po svojoj jedinstvenoj geografskoj lokaciji i istorijskom bogatstvu, Turska se ističe kao raj za putovanja tokom cijele godine. Zemlja, koja preduzima hrabre korake da pokaže svoju turističku imovinu svijetu, privlači značajnu pažnju posjetilaca svojom izuzetnom raznovrsnošću proizvoda, uključujući upečatljive gradske pejzaže, sportske aktivnosti, međunarodne događaje i festivale.

Pročitaj
vježbe istezanja

Međutim, turistička ponuda Turske nije ograničena na popularne destinacije, njena privlačnost obuhvata i skrivene dragulje poput arheoloških čuda. Turska je posvećena osiguravanju održivosti istorijskog kulturnog naslijeđa i stoga provodi brojne projekte arheoloških iskopavanja i restauracije. Tokom 2023 godine povećala je broj svojih arheoloških projekata na 720. Očekuje se da će se broj dostići i 750 tokom 2024. godine, učvršćujući time pionirsku ulogu Turske u očuvanju kulturnog naslijeđa.

Osim toga, Turska osvjetljavanjem svojih popularnih arheoloških lokaliteta za noćne posjete, oduševljava posjetioce, pretvarajući ova istorijska blaga u prizore koji oduzimaju dah pod večernjim nebom. Lokacije poput Efesa u Izmiru, Hierapolisa u Denizliju, Patare i Sidea u Antaliji, ne samo da prikazuju bogato istorijsko naslijeđe Turske, već pružaju i jedinstven doživljaj posjetiocima bogatog kulturnog naslijeđa zemlje.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum