Trenutno čitaš
Trikovi za savršenu piletinu sa roštilja!

Trikovi za savršenu piletinu sa roštilja!

Bingo - Kataloška akcija
Bingo - Kataloška akcija

Piletina sa roštilja je mnogima omiljena, te uz grilovano povrće može biti savršen ručak ako ćeš dan provesti u prirodi sa porodicom i prijateljima. Donosimo par korisnih savjeta, kako da dobiješ savršeno pripremljenu piletinu sa roštilja!

Foto: pexels

Meso će imati bolji okus ako ga prije stavljanja na roštilj mariniramo u kombinaciji ulja i začina, bar nekoliko sati, a idealno bi bilo veče prije pripreme roštilja. Piletina se izvrsno sljubljuje s medom, limunom, kao i bijelim lukom, senfom, biberom, crvenom paprikom, ružmarinom i majčinom dušicom.

Marinada će dati bolji ukus bilo kojem dijelu mesa, a posebno je važna kada pržimo pileća prsa, koja su inače nemasna i nemaju mnogo ukusa.

Nejednaki komadi mesa zahtijevaju različitu termičku obradu, što je posebno nezgodno kada pečemo roštilj. Da bismo izbjegli komade piletine, koji su s jedne strane isušeni i prepečeni, a s druge strane sirovi, potrebno je ujedinačiti komade mesa koje stavljamo na roštilj.

Foto: pexels

Pileća prsa možemo izravnati čekićem za meso prije pečenja. Za pripremu bataka na roštilju, najbolje bi bilo otkoštiti ga, ako želimo biti sigurni da će biti dobro pečen.

Piletinu je lako presušiti i prepeći na roštilju, pa stalno treba biti u blizini i provjeravati je. Piletina je savršeno pečena na roštilju kada unutrašnji dio mesa dostigne temperaturu od 73 stepena Celzijusa.

Naravno, nije loše uvijek prije nego što meso sklonimo sa roštilja probati jedan komad i uvjeriti se da je meso dovoljno sočno, a ipak i pečeno kako treba.

Uživaj u savršenoj piletini sa roštilja, koju možeš upotpuniti sa grilovanim povrćem i svježom zelenom salatom.

Pročitaj

Prijatno!

 

Izvor: Tasty Food Blog 

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum