Trenutno čitaš
Trijumf jednog od najupečatljivijih izdanja EXIT festivala!

Trijumf jednog od najupečatljivijih izdanja EXIT festivala!

Ana Ivanović Natural Performance
Ana Ivanović Natural Performance

Nakon četiri dana i noći završen je EXIT festival, kroz čije je ulaze od 7. do 10. jula prošlo više od 200.000 posjetilaca. Fantastični koncerti, impresivni DJ setovi i rijetko viđena energija kojom su isijavali i publika i headlineri, poput velikih Nicka Cavea i Calvina Harrisa, podigli su ljestvicu festivalskog doživljaja koju sa Petrovaradinske tvrđave nose fanovi iz više od 100 zemalja svijeta.

EXIT je produkcijski i žanrovski napravio nekoliko koraka naprijed, što se jasno vidjelo na najvećim festivalskim pozornicama i zonama. Nevjerovatni utisci koje su glavne zvijezde, kao što su Iggy Azalea, Sepultura, Boris Brejcha i ARTBAT podijelile s fanovima, ali i činjenica da je EXIT prvi put imao domaćeg headlinera, Anu Đurić Konstraktu, potvrdili su da su prošla četiri dana jula donijela jedno od najupečatljivijih izdanja u Exitovoj istoriji.

EXIT 2022 otpočeo je dvostrukom ceremonijom otvaranja kojima su prikazane dvije posebne strane festivala. Svečanim otvaranjem na Pachamama pozornici simboličnim puštanjem 22 golubice i otkrivanjem instalacije „Yellow Submarine“ na Dunavu jasno su demonstrirane vrijednosti na kojima festival počiva – poruke mira poslane su u svijet s Petrovaradinske tvrđave. Drugu stranu donijela je tradicionalna ceremonija u ponoć uz vatromet na Glavnoj festivalskoj sceni.

exit 2022

Tokom četiri festivalske večeri Petrovaradinskom tvrđavom hodalo je i plesalo oko 200.000 članova EXIT plemena, uz više od 1.000 izvođača koji su nastupali na preko 40 festivalskih pozornica i zona. Energetski nabijena Glavna scena varirala je od najintenzivnijih emocija, oda ljubavi i tragedije koje je donio jedan jedini Nick Cave sa svojim Bad Seedsima, zatim spektakla najtraženijeg producenta i DJ-a današnjice Calvina Harrisa, vatrene hip hop dive Iggy Azalea, hitmakera Afrojacka, Jaxa Jonesa, Aloka, Joela Corryja i najžešćeg gitarskog zvuka brazilske senzacije Sepultura, finskog Blind Channela i alternativnog bjeloruskog sastava Molchat Doma.

Četvrte večeri EXIT festival donio je još jedan antologijski moment – Anu Đurić Konstraktu kao prvu domaću headlinerku Main Stagea u istoriji festivala. „Kosmički se poklopilo da smo prvi domaći headliner na Main Stageu ikada, zato što smo ’nobl’“, rekla je Konstrakta hiljadama fanova.

exit 2022

Hram najkvalitetnijeg elektronskog zvuka, mts Dance Arena, okupila je velikane današnjice, kao što su Boris Brejcha, Stephan Bodzin, Adam Beyer, ARTBAT, Honey Dijon, Maceo Plex, Blond:Ish, Anfisa Letyago, Reinier Zonneveld, Monolink, Satori, Denis Sulta, Mathame, a svi su do ranih jutarnjih sati razmjenjivali energiju i ritam s tradicionalno najbrojnijom publikom ove pozornice. Visa Fusion Stage donio je, kako samo ime kaže, fuziju žanrova, novih i starih generacija, domaćih i regionalnih  izvođača poput bendova Paraf, Joker Out, Brkovi, Artan Lili i Orthodox Celts i jakih internacionalnih imena među kojima Marky Ramone i Noisia. 

Pročitaj

EXIT festival produkcijski je podignut na dosad najviši nivo, a čak tri stagea unaprijeđena su u odnosu na prošle godine – novi, veći prostor i kapacitet sada pružaju Gang Beats, No Sleep Novi Sad i Pachamama bina, svaka specifična na svoj način.

exit 2022

Na ovogodišnjem Exitu predstavljena su dva specijalna showcasea – Back To The Future na Mainu, koncept koji je donio rap battleove mladih trep zvijezda u usponu i legendi hip hopa na našim prostorima i World Music Balkans (WOMBA) showcase na Pachamami, posvećen primarno tradicionalnoj muzici Balkana u fuziji s popularnim muzičkim žanrovima. Pod okosnicom Rock @ EXIT nastupao je i kultni punk sastav Exploited, koji je pomaknuo Explosive binu. No Sleep Novi Sad bina postajala je iz noći u noć podij različitih kultnih svjetskih klubova – berlinski Watergate uz Adanu Twins i Stephana Jolka, Fabrik Madrid  sa Airodom i Indirom Paganotto, pariški underground Possession uz postavku Dax J, Hector Oaks, Parfait, kao i Life and Death showcase uz Gerda Jansona i Stellarcompanion.

Spiritualna i duhovna strana festivala ojačana je već u srijedu na generalnoj probi mts Dance Arene, a utvrđena na novoj, većoj lokaciji Pachamama bine, uz melodije muzike nove svjesnosti, tradicionalnih zvukova Balkana i pogled na Dunav, čitav Novi Sad, najljepše zalaske sunca i noći, uz poruke mira, empatije, ljubavi, solidarnosti i zajedništva postavljenih širom Petrovaradinske tvrđave.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum