Trenutno čitaš
Treći festival italijanske kulture “Insieme” u Banjaluci

Treći festival italijanske kulture “Insieme” u Banjaluci

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Festival italijanske kulture “Insieme” 2023. je manifestacija koja će se na inicijativu Udruženja Italijana Banja Luka održati po treći put u Banjoj Luci od 6. do 9. februara.

Festival je osmišljen kao multikulturalni, multietnički ali prije svega umjetnički kaledioskop koji za potrebe konzumenata kulture i umjetnosti treba da obogati kulturnu scenu Repubike Srpske odnosno Bosne i Hercegovine, ali i regiona.

 

Treći festival italijanske kulture “Insieme” 2023. u svojoj srži okuplja činioce kulturnog i umjetničkog života iz Banja Luke, bliže i šire regije, iz javnog i NVO sektora, mlade – studente, ali i italijansku nacionalnu manjinu oko jedinstvene ideje – promocije italijanske kulture.

Baš iz tog razloga festival nosi naziv “Insieme” (Zajedno), aludirajući prije svega na čuvenu pjesmu italijanskog pop muzičara Toto Kutunja koji je na Evroviziji 1990. u Zagrebu pobijedio sa pjesmom “Insieme: 1992” pozivajući Evropu na ujedinjenje. Festival je jedinstven na prostoru Bosne i Hercegovine i regije, s obzirom na činjenicu da ga održava jedna nacionalna manjina. Iako mlad pokazuje kontinuitet rada ali i jačanje programskih sadržaja još od svog početka 2020. godine.

Pročitaj

Festival su podržali: Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ambasada Republike Italije u BIH, Grad Banja Luka, dok su partneri: Banski dvor – kulturni centar, Akademija umjetnosti UNIBL, Konfucijev institut UNIBL, Dom omladine, Dis pozorište mladih i Istraživački centar za prostor.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum