Trenutno čitaš
Top 5 književnih klasika za najromantičniji mjesec u godini

Top 5 književnih klasika za najromantičniji mjesec u godini

Bingo - Sve za dom
Bingo - Sve za dom

Februar je mjesec kao stvoren za iščitavanje ljubavnih romana. Žanr koji različitim čitaocima ima mnogo toga za ponuditi i odgovara različitim čitalačkim ukusima je upravo ljubavni žanr, žanr romantike. U tom opširnom ljubavnom žanru sigurni smo da ćeš pronaći nešto za sebe, a Ultra ti donosi 5 ljubavnih romana koje ne smiješ propustiti i od kojih su neki veliki knježevni klasici. 

Jane Austen – Ponos i predrasude

Možda najomiljenija, a sigurno i najpoznatija knjiga Jane Austen, “Ponos i predrasude” klasičan je ljubavni roman. Ljubav, nesporazumi, potraga za savršenim muškarcem kao i izbjegavanje nesavršenog, teme su ovog romana, a relevantne su i danas kao što su uvijek bile. To je čarobna i vječna priča o Lizzy Bennet, jednoj od najsimpatičnijih književnih junakinja, i ponosnom gospodinu Darcyju, o pravoj ljubavi, porodicama, varalicama i herojima i, naravno, ponosu i predrasudama.

Lav Nikolajevč Tolstoj  “Ana Karenjina”

Djelo velike umjetničke vrijednosti koje spada među najveće svjetske klasike u književnosti, a smatra se najboljim ljubavnim romanom svih vremena. Nije potrebno mnogo govoriti o Ani Karenjini, jer je vjerovatno smo je svi pročitali, ali nekim knjigama se treba vratiti i po nekoliko puta u različitim periodima života. Tolstoj u ovom romanu priča priču o vanbračnoj vezi između dvoje zaljubljeni i njenim posljedicama u carskom ruskom društvu. Kad Ana pobjegne sa zgodnim grofom Vronskim, ljubavno ushićenje se pretvara u agoniju, sve do raspleta radnje i na kraju lika Ane.

Margaret Mitchell “Prohujalo s vihorom”

“Prohujalo s vihorom” slavna je ljubavna istorijskaa drama iz koja je i ekranizovana prema istoimenom romanu. Radnja se vrti oko razmažene južnjačke ljepotice Scarlett O’Hara koja odrasta tokom i nakon američkog građanskog rata te se zaljubi u Rhetta Butlera. Scarlett O’Hara morala je brinuti samo o plantaži njene porodice kada joj je zaprijetiča propast. Čineći sve što može kako bi spasila njihovo bogatstvo, Scarlett se upušta u niz neočekivanih avantura. Usprkos svojim novim prioritetima, Scarlett brzo shvata da je razapeta između svoje voljene Ashley i poletnog, ali opasnog Rhetta.

Gabriel Garcia Márquez “Ljubav u doba kolere”

Florentino Ariza čekao je više od pola vijeka kako bi ponovio zakletvu svoje vječne vjernosti i besmrtne ljubavi Fermini Dazi, svojoj ljubavi iz mladalačkih dana, koja ga je nakon duge i osujećene ljubavi već jedanput bila odbila i udala se za drugoga. A otada – punu pedeset i jednu godinu, devet mjeseci i četiri dana – Florentino Ariza nije prestao misliti na nju nijedan tren… To je vrijeme proveo tako što je imao čak 622 ljubavne veze, koje je pomno bilježio u svoje bilježnice. Unatoč njegovim zanosima i decenijama koja prolaze, kada čovjek koji je oženio njegovu ljubav iz djetinjstva umre, ostarjeli Florentino iskoristi priliku da joj još jednom izjavi svoju ljubav. Činjenica da je Márquez dobio Nobelovu nagradu za književnost samo je razlog više da ovom djelu daš priliku ako nisi ili mu se još jednom vratiš.

Pročitaj

Charlotte Brontë “Jane Eyre”

Istražujući teme kao što su religija, seksualnost i klasizam, “Jane Eyre” bio je revolucionarni roman tokom svog objavljivanja u 19. vijeku. Brontëina neugledna, strastvena i inteligentna junakinja poziva čitatelje da prate njen emocionalan razvoj i odnose te suosjećaju se s njima i pokšaju razumjeti položaj pripadnica njene klase i neravnopravnost s kojom se susreću djevojke i žene. Brontë je svoju junakinju predstavila kao složeno ljudsko biće, a čitatelji razvijaju emocionalnu vezu s njom, od zlostavljanja u djetinjstvu do kasnijih nepravdi zbog pomanjkanja slobode i samostalnosti. Janeina želja za slobodom i nemir izraženi su jezikom buntovništva i prkosa.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum