Trenutno čitaš
Travel magazin “Lonely Travel” uvrstio je Izmir u top 10 gradova za posjetiti u 2024. godini

Travel magazin “Lonely Travel” uvrstio je Izmir u top 10 gradova za posjetiti u 2024. godini

Izmir u top 10 gradova za posjetiti u 2024. godini…

Izmir je uvršten na listu deset najboljih gradova za posjetiti u 2024. godini, koju je sačinio travel magazin „Lonely Planet“. Časopis svake godine, počevši od 1973. godine, objavljuje listu svjetskih destinacija za putovanja po rubrikama: država, regija, grad, ekološka održivost i isplativost. Izmir je svoje mjesto, kako navodi magazin, dobio zahvaljujući svom položaju, plažama i prepoznatljivoj gastronomiji.

Izmir spaja okus, kulturu i primorski stil života

Najveća prednost Izmira je njegova idealna lokacija, navodi „Lonely Planet“. Grad nudi spoj istorijske i savremene kulture, okuse zdrave egejske kuhinje i kvalitetan život. Preporučuje se posjeta istorijskom bazaru, kulturnim objektima, vinogradske rute, plaže i drevne ruševine.

Od događaja, magazin izdvaja godišnji Međunarodni festival u Izmiru između juna i jula, koji uključuje koncerte i plesne nastupe na poznatim mjestima, kao što je drevni lokalitet Smirna Agora. Magazin takođe preporučuje degustaciju lokalnih vina u Urli, jednoj od vinogradarskih izmirskih ruta.

Mnogo je toga za otkriti u Izmiru

Iako je treći najveći turski grad, Izmir ima opuštenu atmosferu koja doprinosi visokom kvalitetu života, a iako ga posjećuju milioni turista svake godine zbog zaštićenog UNESCO-vog drevnog grada Efesa, lokaliteta svjetske baštine, Izmir “još nije u potpunosti otkriven” – piše „Lonely Planet“. Zapadna obala Izmira prošarana je slikovitim selima i primorskim naseljima od Foče do Urle i od Karaburuna do poluostrva Češme.

U Urli, poznatoj po vinogradima i turskim vinima, posjetioci mogu uživati ​​u ukusnim jelima u restoranima od polja do stola, dok Alačati, srce poluostrva Češme, nudi egejsko bilje i plodove mora. Izmir je bogata gurmanska destinacija, što potvrđuje ovogodišnje uvrštavanje izmirskih restorana u Michelinov vodič.

Blaga Anadolije

Najveći dio drevnog blaga Izmira smješten je u Bergami i Selčuku. Bergama je pod zaštitom UNESCO-a i dom druge najveće antičke biblioteke. U Selčuku se nalaze ostaci Artemidinog hrama, koji se smatra jednim od sedam svjetskih čuda antičkog svijeta, kao i antička naselja među kojima Bazilika Svetog Jovana i Kuća Djevice Marije.

Pročitaj
samopouzdanje

Širince je mjesto poznato po svojim voćnim vinima, a kako je sagrađen na zelenoj padini s pogledom na planine Seldžuka, uvršten je na listu Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija među „Najbolja turistička sela na svijetu 2023.“

Izmir je i destinacija umjetnosti, kulture i istorije

Najnovija gradska atrakcija je Fabrika kulture i umjetnosti Izmir, koja je otvorena u obnovljenoj fabrici Alsancak Tekel iz 19. vijeka. Fabrika kulture i umjetnosti takođe je bila domaćin Ephesus Culture Route Festivala, najvažnijeg događaja u gradu, koji se ove godine održao od 28. oktobra do 5. novembra.

Izmir se, kao prvi turski grad domaćin, nalazi na EuroVelo8 Mediteranskoj biciklističkoj ruti, ovdje saznaj više. 

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum