Trenutno čitaš
Top 5 bajkovitih gradića u Istri

Top 5 bajkovitih gradića u Istri

Hotel Hills - Doček Nove 2024. godine
Hotel Hills - Doček Nove 2024. godine

Za Istru kažu da je mala Toskana, ili hrvatska Toskana. Ono što je sigurno je da ovaj predivni dio Hrvatske odiše posebnim romantizmom i u mnogome se razlikuje od ostatka zemlje. Po ljepoti svakako može da parira i Toskani i Provansi. Vrijeme je da je posjetiš (ukoliko još uvijek nisi) i da otkriješ sve njene čari!

Mi ti donosimo pregled najljepših gradića Istre koje treba da posjetiš.

1. Motovun

Ovaj istarski gradić je vjerovatno poznat mnogima zbog filmskog festivala koji se održava baš u ovom gradu. Motovun je, pored festivala, poznat i po tartufima i dobrom vinu. Ako odeš u Motovun jednostavno moraš da probaš tartufe koji se nalaze na svakom ćošku.

Motovun je najbolje očuvano srednjovjekovno utvrđenje u Istri i nalazi se na uzvišenju, kao i većina takvih utvrđenja. Iz starog grada se pruža predivan pogled na nepregledne zasade vinograda.

2. Grožnjan

Ovaj mali istarski grad je omiljeno mjesto umjetnika i ljubitelja kulture. Dom je likovnih kolonija, plesnih i dramskih radionica, i radionica za mlade. Poznat je kao “grad umjetnika”. Većinu stanovnika danas čine upravo umjetnici, skoro 200 njih.

Ovaj pitoreskni gradić je nezaobilazna stanica za sve one koji vole da uživaju u ljepoti istorije i kulture. Svako ćoše ovog gradića je instagramično, pa ako voliš lijepe fotografije – pravac Grožnjan.

3. Oprtalj

Još jedan grad na brežuljku sa dugom istorijom i velikom ljepotom. Srednjovjekovno je utvrđenje koje je bilo posjed njemačkih feudalaca, a zatim Mletaka.

I ovaj grad je poznat po tartufima, maslinovom ulju i vinima. Nalazi se pored Motovuna i rijeke Mirne, a u blizinu su i Istarske toplice sa ljekovitom vodom. Slikoviti pejzaž sa kamenim kućama, važnim sakralnim objektima iz doba Mletačke republike i gastronomskom ponudom čini ga nezaobilaznom stanicom za svakog turistu.

4. Hum

Hum ne samo da je najmanji grad na ovoj listi, nego i najmanji grad na svijetu! I nalazi se upravo u Istri. Prvi put se spominje u 12.vijeku, a danas broji svega 20 stanovnika i može se obići za 5 minuta. Za njegov nastanak se vežu i zanimljive legende.

Poznat je po Aleji glagoljaša – kamenim slovima stare glagoljice, kao i po rakiji Biska koja se pravi od imele a nastala je upravo u ovom gradu.

5. Bale

Gradić Bale-Valle je, kažu, najčuvanija tajna Istre i Hrvatske. Nalazi se na raskršću Rovinj – Pula – Trst, svega 5km od mora. Izgrađen je oko plemićkih utvrđenja porodica Bembo i Sardo u 15.vijeku, ali je postojao još u rimsko doba.

U Balama se može posjetiti renovirana palata porodice Bembo, župna crkva iz 19.vijeka, a u obližnjoj uvali su pronađeni i fosili dinosaurusa.

 

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum