Trenutno čitaš
“The One with Hope” poljski dokumentarni film dostupan je na Max streaming platformi

“The One with Hope” poljski dokumentarni film dostupan je na Max streaming platformi

Anja Ringgren Lovén 2016. godine postala je poznata svima nakon što je fotografija na kojoj spašava izgladnjelog dvogodišnjeg dječaka iz Nigerije postala viralna. Dječaka, kojeg su kasnije Anja i njen suprug David nazvali Hope, porodica je optužila za vještičarenje i napustila. Ozbiljno pothranjen, dugo je čekao bilo kakvu pomoć.

U Nigeriji je praznovjerje stvar svakodnevice. Često se tako objašnjavaju nesreće i nezgode. Za one koji žive u ekstremnom siromaštvu i lišeni su prilike za obrazovanje, optužbe za vještičarenje služe kao izgovor za smanjenje broja ukućana. Djeca optužena za vještičarenje, često mala djeca, trpe različite oblike zlostavljanja, izgladnjuju se i često ubijaju. Lokalni hršćanski pastori podvrgavaju ih egzorcizmima ili im vračevi daju otrovne napitke.

The One with Hope
HBO Max

U dokumentarcu „The One with Hope“ imamo priliku vidjeti život Anje Ringgren Lovén, danske humanitarke i osnivačice organizacije Land of Hope, koja spašava i pruža utočište djeci optuženoj za vještičarenje.

Rediteljica, scenaristica i producentica je Ewa Marcinowska je nagrađivana rediteljica dokumentarnih filmova koja živi i radi u Varšavi. Studirala je novinarstvo, političke nauke i socijalnu pedagogiju u Varšavi i Kölnu. Od 2001. godine sarađuje s TVN-om (trenutno Warner Bros. Discovery). Njene uloge uključuju rad kao producentice i rediteljice glavnih programa mreže poput „Woman at the End of the World”, „Domino Effect” ili „Mediterranean Life”. U svom radu fokusira se na pričanje priča koje podstiču društvene promjene. Ima značajno iskustvo u stvaranju priča s pozitivnim uticajem u saradnji s nevladinim organizacijama, često radeći s ranjivim skupinama, uključujući preživjele od dječjeg rada u Bangladešu i prisilnih brakova u Etiopiji, optužene za vještičarenje u Beninu i Nigeriji te bivše seksualne radnice u Meksiku. Poznata po svojoj empatiji, strastveno stvara filmove koji grade odnose i podstiču promjene.

Pročitaj
triler

Reporterka i scenaristica je Martyna Wojciechowska, jedna od najpoznatijih osoba u Poljskoj. Ona je novinarka, svjetska putnica i društvena aktivistica duboko uključena u zagovaranje ljudskih prava. Martyna je osnivačica udruženja UNAWEZA, posvećenog zagovaranju jednakih mogućnosti za žene u Poljskoj i širom svijeta.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum