Trenutno čitaš
8 kreativnih načina upotrebe tapeta u kući

8 kreativnih načina upotrebe tapeta u kući

Kada je u pitanju dodavanje boje, uzorka, pa čak i teksture unutar doma, tapete je prilično teško nadmašiti. Bez obzira na stil tvog enterijera, sigurno postoji dizajn koji ti odgovara, od smjelih geo dizajna do lijepih cvjetnih motiva i mnogo toga između. I ne moraš da postavljaš tapete u čitavu sobu. Naravno, zidovi su očigledno mjesto za tapete, ali možeš ih koristiti i za uređivanje komoda, kuhinje, stubova, polica i sl.

Dakle, kada isplaniraš svoj sljedeći “uradi sam” projekat i dekoracije, pobrini se da idejama za tapete daš fokus koji zaslužuju. Inspiriši se ovim maštovitim načinima dodavanja tapeta u bilo koju prostoriju u kući kako bi enterijer bio ljepši i zanimljiviji.

Tapete na komodi

Učini jeftini osnovni izgled skupim ili oživi zastarjeli dizajn sa samo jednom rolom tapeta. Ako voliš dizajn tapeta, ali smatraš da je možda previše obložiti cijelu sobu tapetama, ovo je odličan način da dodaš dramu svojoj sobi bez da je nadjačaš. Ili ako pronađeš dizajn koji voliš, ali ti je preskup, onda bi ideja za tapete koje pokrivaju mali komad namještaja mogle biti pravo rješenje. Ovo je takođe odličan način da ugradiš najnovije trendove tapeta uz minimalan napor. Isto možeš učiniti sa dijelom kuhinje (poput kuhinjskog ostrva, frižidera i sl.)

Foto: FuturePLC/Tim Young

Tapeta u zatvorenoj vitrini ili iza otvorene police

Prvo ukloni sve police iz zatvorene vitrine i tapetiraj stražnju stranu ormarića pomoću paste za tapete. Vrati police i izloži kuhinjsko posuđe. Tako će tvoja vitrina dobiti zanimljivo ruho. Ako je jedinica za odlaganje bez leđa, poput police, moderan papir služi kao ukrasna pozadina za viseću odjeću i dodatke.

Foto: Future Publishing Plc/ Mark Scott

Tapeta na plafonu

Povuci jednu rolu papira okomito do samog vrha zida kao ideju za tapetu u trpezariji. Nastavi papir na plafonu iznad stola i nazad niz zid na drugoj strani sobe. Ovo je prekrasan dizajnerski trik i prava tema za razgovor za večerom. Koristi jednostavne oblike i boje u namještaju i dodacima kako bi tapete bile glavna žarišna tačka.

Foto: FuturePLC/ Carolyn Barber

Stavi tapete u ram

Kada želiš da uneseš uzorak na zidove, ali ne možeš odlučiti koji dizajn tapeta preferiraš, ova ideja je savršena! Kreiraj galerijski zid tako što ćeš umjesto slika uokviriti uzorke svojih omiljenih tapeta. U identičnim okvirima, korištenjem bijelog paspartua za formalniji efekat i korištenjem različitih uzoraka u sličnoj paleti boja za ujednačavanje izgleda dobićeš dekorativnu galeriju. Odaberi jednostavne okvire kako bi uzorci na tapetama ostali u fokusu.

tapete
Foto: Future Publishing PLC/ Tim Young

Kreativno iskoristi prazne prostore

Kreativno iskoristi tapete da popune praznine. Ova prekrasna spavaća soba pokazuje kako upečatljivi uzorci tapete mogu djelovati umjesto umjetničkih djela – korišteni iznad kreveta u prostoru između ugradbenih ormara. Inače bi se ovaj prostor činio suvišnim, ali umjesto toga sada učvršćuje cijelu shemu dekoracije, zahvaljujući odgovarajućim plavim i zelenim tonovima na posteljini i rasvjetnim elementima ispod.

tapete
Foto: Future PLC/ Dominic Blackmore

Tapete na stepenicama

Ideje za tapete u hodniku ne moraju biti ograničene samo na zidove. Sviđa nam se ova ideja uvođenja uzorka i boja na stepenice. Komadi ove tapete sa narandžastim uzorkom izrezani su kako bi se uklopili u stepenice, zalijepljeni i lakirani kako bi papir bio izdržljiv – što je važno u oblastima s velikim prometom kao što su stepenice.

Pročitaj

tapete
Foto: Future Publishing Plc/ Jake Curtis

Tapete kao mural

Zašto izostaviti plafon? Već dugi niz godina moćnici u svijetu enterijera govore nam kako je moderno lijepljenje tapeta i na plafon. Rekli bismo da funkcioniše ako je prostorija dovoljno velika da to dozvoli, u već malom prostoru tapetirani plafon bi mogao da preplavi prostor – što ga čini još manjim. Za najbolje rezultate odaberi papir u svijetloj boji da prostor i dalje bude svijetao i prozračan, takođe, da odaje utisak murala, tj.cjeline.

tapete
Foto: Future Publishing Plc/ Colin Poole

Tapete iznad pločica u kupatilu

Želiš dodati uzorak u svoje kupatilo, ali brineš da će se tapete pokvasiti? Upotrijebi ovu ideju da podigneš uzorak iznad popločanog dijela. Pločice do mjesta gdje prskanje može doći, a zatim tapeta do stropa kako bi tvoj uzorak bio siguran i suh. To je pametan izgled i suptilniji je od oblaganja cijelog zida, a kombinacija tapete i pločica izgleda osvježavajuće.

tapete
Foto: Future PLC/David Giles

 

Izvor: idealhome.co.uk

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum