Trenutno čitaš
Svjetska premijera filma „Afterwater“ reditelja Daneta Komljena na Berlinalu!

Svjetska premijera filma „Afterwater“ reditelja Daneta Komljena na Berlinalu!

Banja Luka Fest - Bijelo dugme
Banja Luka Fest - Bijelo dugme

Banjalučanin Dane Komljen predstaviće svoj dugometražni film pod nazivom „Afterwater“ na 72. Berlinskom filmskom festivalu – Berlinale 2022, u okviru selekcije Forum.

dane komljen afterwater
Foto: Dart film

Komljen je rođen 1986. godine u Banjoj Luci, a trenutno živi i radi u Berlinu. Studirao je film i umjetnost.

Njegov prvi dugometražni film „All the Citites of the North“ premijerno je prikazan 2016. godine. “Afterwater” (Poslevode) je njegov drugi dugometražni film.

Film se sastoji iz tri dijela, od kojih je svaki snimljen u različitom dijelu svijeta i drugačijom tehnikom snimanja, od 16mm i 8mm filmskom trakom do savremenih digitalnih kamera, krećući se između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti i između dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih formi.

Radnja prati Jonaša, koji studira ribe i insekte, i Signe koja studira listove i trave. Par se sretne i odluči da napusti grad i postavi šator na obalama jezera.

dane komljen afterwater
Foto: Dart film

“Ideja je bila da napravimo film fluidan poput same vode, da započnemo jednu priču i navedemo je da teče, neprimjetno, do naredne priče, plutajući dalje i dalje dok se ne pojave paralele, rime i odjeci. Polazna tačka su bile priče o potopljenim naseljima i istorijama od koje smo došli do studije određenog pejzaža, refleksivne površine na koju se projektuju priče i slike. “Poslevode” istražuje jezera kao ekosisteme i zbirnice imaginarnog, koristeći film da zabilježi mnoštvo životnih oblika, jezera, materijala, vremena i načina bivanja zajedno”, rekao je Komljen za Radio – televiziju Vojvodine.

Pročitaj
exit

Film će biti prikazan u okviru selekcije Forum na Berlinskom filmskom festivalu, i koprodukcija je Njemačke, Španije, Južne Koreje i Srbije. Glavni producent je Flaneur Films, dok su srpski koproducenti Nataša Damnjanović i Vladimir Vidić iz producentske kuće Dart film.

Film je u Srbiji podržan od strane Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Berlinski filmski festival  počeo je 10. februara i traje do 20. februara 2022. godine.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum