Trenutno čitaš
Sve što trebaš znati o crnoj riži i njenim benefitima za zdravlje

Sve što trebaš znati o crnoj riži i njenim benefitima za zdravlje

crna riža
NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Poznata i kao “zabranjena riža”, ova vrsta riže zapravo nije ni crna, ni zabranjena. U staroj Kini je bila je poznata kao “zabranjena riža” jer je bila rezervisana za kraljevske porodice, a “običnim” ljudima nije bilo dozvoljeno da je konzumiraju. Ali danas ova vrsta riže je sve dostupnija i u njoj uživaju ljudi širom svijeta.

Iako zrno izgleda crno u vrećici, nakon kuhanja postaje tamno ljubičasta (što joj daje drugi, precizniji nadimak “ljubičasta riža”). Crna riža je dio azijske prehrane hiljadama godina. Duboka tamna boja dolazi od antocijana, pigmenti koji se nalaze u ljubičastoj i plavoj hrani. Crna riža je nerafinisana, što znači da sadrži sve dijelove žitarica, uključujući i klice pune vlakana, dajući joj nutritivnu prednost u odnosu na bijelu rižu.

crna riža
Foto: Freepik

Koje su zdravstvene prednosti crne riže?

Ima puno antioksidansa: Često mislimo na voće i povrće kada je u pitanju hrana bogata antioksidansima — koji su važni za borbu protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije u tijelu — ali cjelovite žitarice često imaju veću količinu i raznovrsniji niz antioksidansa, kao i biljna jedinjenja koja se bore protiv bolesti koja se nazivaju fitohemikalije. Antocijanini u crnoj riži ne daju zrnu samo sjajnu boju. Zbog prisustva antocijana, crna riža ima veći sadržaj antioksidansa od drugih zrna riže, a ovo povećanje antioksidansa u ishrani može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, raka, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.

Dobar je izvor vlakana: Vlakna su ključna za održavanje zdravlja probavnog sistema — takođe mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2. Crna riža je bogata hranljivim sastojcima i ima više vlakana, proteina i gvožđa od bijele i smeđe riže. Veći sadržaj proteina i vlakana u crnoj riži može pomoći u povećanju sitosti tokom obroka i regulisanju tjelesne težine.

crna riža
Foto: Freepik

Poboljšava zdravlje očiju: dok su određene namirnice, kao što je mrkva, dobro poznate po tome što sadrže karotenoide (pigmente koji mogu poboljšati zdravlje očiju), crna riža ih iznenađujuće mnogo sadrži. Brojne studije su pokazale da ova dva karotenoida mogu pomoći u zaštiti makule od oštećenja plavim svjetlom i poboljšati vidnu oštrinu, a povezuju se sa smanjenim rizikom od starenja makularne degeneracije i katarakte.

Ima niži glikemijski indeks od bijele riže: Jedna od “mana” bijele riže je njen visoki glikemijski indeks (GI), koji može uzrokovati skok šećera u krvi, pa je crna riža ukusna opcija koja ima niži GI.

crna riža
Foto: Freepik

Kakvog je ukusa crna riža?

Pročitaj

Crna riža ima ukus orašastih plodova i dobro se uklapa u razna jela. Kuha se malo duže od bijele rižei odlična je u kombinaciji sa karijem. Prije kuhanja se preporučuje potapanje crne riže u vodu.

Koliko često se može konzumirati crna riža?

Sve je u umjerenosti. Crna riža je bogata vlaknima, što je generalno dobra stvar, ali ne treba pretjerivati, jer veliki unos vlakana naglo može uzrokovati tegobe u crijevima.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum