Trenutno čitaš
Oživi svoje romantične filmske snove uz putovanje ovom evropskom željeznicom

Oživi svoje romantične filmske snove uz putovanje ovom evropskom željeznicom

before sunrise

Od 1995. godine, film “Before Sunrise” inspiriše i putnike i ljubitelje filma svojom pričom o dvoje ljudi koji uspostavljaju vezu kroz razgovor tokom jedne noći u Beču. Indie romantična drama smještena je uglavnom u pozadini glavnog grada Austrije, gdje Jesse (Ethan Hawke) i Céline (Julie Delpy) provode noć u šetnji i razgovoru.

Međutim, prva slika na ekranu nakon uvodnih špica je ona željezničke pruge, viđena iz perspektive voza koji juri. To je Eurail voz u kojem se likovi prvi put susreću nakon što Celine promijeni sjedišta kako bi pobjegla od buke njemačkog para koji se svađa.

Wien Tourismus, Peter Rigaud

Eurail Pass pokriva većinu vozova u 33 zemlje širom Evrope. Namijenjen je nerezidentima koji planiraju posjetiti više destinacija, a postoji i verzija za evropske građane koja se zove Interrail Pass. U filmu “Before Sunrise” Céline je Francuskinja i dolazi iz Budimpešte, Mađarska, dok je Jesse Amerikanac i putuje iz Madrida, Španija. Vraća se kući u Pariz, ali iz hira odlučuje da se iskrca na njegovoj stanici i nastavi njihov slatki susret u Beču.

Ako želiš da kreneš stopama Celine od Budimpešte do Beča, postoji prava železnička linija, pokrivena Eurail i Interrail propusnicama, gdje to možeš učiniti. Nikada se poimence ne spominje u filmu (i zapravo, nije počeo sa radom do 2008. godine), ali moderni ekvivalent njenog voza bio bi OBB Railjet.

Railjet je brzi voz koji povezuje Austriju s većim gradovima u četiri okolne zemlje. Budimpešta i Beč su na jednom kraju Railjetove mreže, i oni bi mogli biti samo prva etapa tvog putovanja. Iz Beča se možeš uputiti u živahnu prijestolnicu Češke Republike, Prag, ili posjetiti još četiri najveća grada u Austriji: Graz, Villach, Salzburg i Innsbruck. Iz Salcburga možeš nastaviti dalje do Minhena u Njemačkoj ili Ciriha u Švicarskoj.

Ako postoji jedno sigurno stajalište koje fanovi “Before sunrise” trebaju napraviti na Railjetu, onda je to Beč. U filmu se Budimpešta spominje u dijalogu, ali nikada nije prikazana. Beč je, međutim, nedvojbeno treći glavni lik, jer prati Céline i Jessea u svakom kadru njihove jednonoćne pješačke turneje. Na kraju, film takođe prikazuje poglede poput razglednica na znamenitosti koje su istraživali, poput muzeja Albertina i Groblja bezimenih.

Pročitaj
ljetni ljubavni izlazak

Danas još uvijek možeš posjetiti mnoga od tih mjesta, uključujući stepenice crkve Maria am Gestade i Zollamtssteg, zeleni most gdje su Céline i Jesse pozvani na besmislenu predstavu o kravi. Westbahnhof, stanica na kojoj prvi izlaze iz voza, od tada je ustupila svoje međunarodne linije novijoj stanici Railjet, Hauptbahnhofu. Ipak, i dalje se možeš voziti tramvajem kroz Beč i šetati njegovim kaldrmisanim ulicama, kao i oni.

Alt & Neu, prodavnica vinilnih ploča u kojoj Céline i Jesse slušaju pjesmu Kath Bloom “Come Here”, još uvijek posluje. Isto važi i za Prater, zabavni park u kojem dijele svoj prvi poljubac na panoramskom točku s pogledom na rijeku Dunav. U sklopu Arene nalazi se bar u kojem se igraju fliper. Roxy je klub u kojem Jesse uvjerava barmena da mu da flašu crnog vina, uz obećanje da će novac poslati poštom kasnije. Taj trik vjerovatno više ne funkcioniše, čak ni za zvjezdane ljubavnike u Beču.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum