Trenutno čitaš
Sve je spremno za Vannin koncertni spektakl u Sarajevu 16. juna!

Sve je spremno za Vannin koncertni spektakl u Sarajevu 16. juna!

Banja Luka Fest - Bijelo dugme
Banja Luka Fest - Bijelo dugme

Od Vanninog slavljeničkog koncerta „VANNA – 30 godina“ koji će se održati u Sarajevu, 16. juna u Bosanskom kulturnom centru dijeli nas nekoliko dana. Predstojećim koncertom Vanna obilježava trideset uspješnih godina svoje muzičke karijere, a tim povodom, s popularnom pjevačicom smo razgovarali o njenom muzičkom i životnom putu.

22.01.2018
ivana vrdoljak vanna
photo/ matea smolcic sencar

Pristupačna, iskrena i autentična u svojim odgovorima, Vanna nam je otkrila i zašto se raspao bend ET u kojem je zablistala na početku karijere, kako je uspjela održati uspješnu karijeru uz majčinstvo, ali i koga s bosanskohercegovačke scene posebno prati i poštuje….

Kad ti neko spomene Sarajevo, šta je prvo na šta pomisliš?

Vanna: Na srdačnost, neposrednost, pristojnost u komunikaciji, otvorenost u pokazivanju emocija, duhovitost, isključivost i nepatvorenost u stavovima. Mislim da sam puno toga rekla, iako rečenica nije duga.

Imaš li neka baš svoja mjesta koja uvijek posjetiš kada si u Sarajevu?

Vanna: Pa i ne zapravo jer volim i novitete i novosti; to doživljavam kao promjenu i napredak, a napretku se uvijek veselim. Iako, naravno, volim sretati ljude koje već dugi niz godina poznajem iz medija – ispred ili iza kamera kao što je to npr. šminkerica koja se sjeća kada me prvi puta šminkala i za koju emisiju. Volim nova mjesta gdje mogu nešto zgodno pojesti ili nešto novo vidjeti čega nije bilo prilikom moje zadnje posjete gradu.

Tvoji su hitovi vrlo prisutni u eteru BiH, a opet se dugo čekalo na jedan baš ovako ozbiljan koncert. Zašto?

Vanna: Ha, svako ima neki svoj tempo kojim se stvari odvijaju, tako i ja. Dolazila sam održavati koncerte uglavnom po sarajevskim klubovima koji su bili u tom određenom trenutku u trendu, ali BKC i koncert u dvorani, nadam se, ne izlazi iz trenda, pa mislim da je u ovom trenutku to idealno koncertno mjesto za mene i moj odličan band i jako se veselimo.

Ima li kolega iz BiH s kojima si tokom ovih 30 godina imala priliku dijeliti scenu i sarađivati, ili razviti neko prijateljstvo?

Vanna: Možda ne bih rekla da je prijateljstvo baš aočna riječ, ali itekako pratim šta radi Maya Sar i razmjenjujemo iskrene poruke podrške već duže vrijeme i njena “Korake ti znam” me uvijek obori s nogu.

Foto: Filip Bušić

Imaš li neostvarenu želju za duetom s nekim od muzičkih faca iz BiH?

Vanna: Uh, moramo nešto i njih pitati o tome, zar ne? Naravno, svašta je moguće ako se dogodi prava pjesma u pravom trenutku.

Godinama se pričalo o raskolu između tebe i Boytronica iz benda ET s kojim si sada imala sjajan nastup u Areni Zagreb i bilo je očigledno da ste opet u super odnosima. Šta se zapravo desilo među vama? 

Vanna: Nije zahvalno komentarisati o komentarima u medijima, često bez provjere, ali kako sam već i javno rekla  nakon koncerta u zagrebačkoj Areni, kada s nekim klikneš pred više od 30 godina, život se pobrine da to bude zauvijek. Bez obzira na promjenjivi intenzitet odnosa, Boytronic je jedan od rijetkih s kojim me vežu zajednički muzički počeci, odrastanje, mladalačko veselje i prvi uspjesi. Ne biti na tome zahvalan bi značilo da ne znaš pokazati zahvalnost prema životu, a to bi bilo tužno, pa i glupo. Naš nastup je bio sjajan – zaigran, emotivam i „nabrijan“, baš kao nekad kad smo zajedno bili ET.

Koji je bio pravi razlog izlaska iz tada jednog od najpopularnijeg bendova ovih prostora?

Vanna: Band  ET je prestao s radom u toj originalnoj postavi, ja mislim da smo jednostavno potrošili tu muzičku formu kojom smo se bavili – dance ritam uz refrensko pjevanje. Možda smo je i prerasli. Ja svakako jesam. Srećom, pjesme su ostale, kao što i sve dobro ostane!

Da li je na našim prostorima ženi teško izgraditi kvalitetnu muzičku karijeru bez da se rade brojni kompromisi?

Vanna: Pa za sve u životu treba neki kompromis ili prilagođavanje. Nastojim da to bude više zbog forme, a manje zbog sadržaja. Ja se razvijam i pomalo prilagođavam kad shvatim da će me to poboljšati i u nečemu unaprijediti. Ali, oduvijek snimam muziku kakvu volim i nikada nije bilo u pitanju da ću to kompromitovati; ja jednostavno više volim muziku nego show business što znači da me više raduje biti  popularna muzičarka nego popularna medijska ličnost. Naravno, nekad neka pjesma ne dobaci tamo gdje sam se nadala, ali zato kad se najmanje nadaš nešto drugo ostavi neočekivano jak utisak kod publike. U ovoj mi je fazi najbitnije snimati svoje pjesme jer me to beskrajno veseli i ne moram nikome ništa objašnjavati ili nešto dokazivati.

Mnogim mladim pjevačicama uzor si uzor, a u showu “The Voice” pokazala si se i kao veoma pravedna i srčana mentorica mladih potencijalnih zvijezda.

Vanna: Ma baš vam hvala na tom komplimentu jer me rad u tom show-u jako veselio i ispunjavao. Pa čak i naučio mnogočemu. Ponosna sam ako ostavljam takav utisak na mlade muzičare i čast mi je što prepoznaju ono nešto što bi oni htjeli biti u meni. To je jedna od najvećih stvari koje sam postigla.

Foto: Filip Bušić

Imaš li svoje miljenice među mlađom generacijom pjevačica i kako se odlučuješ za duete poput onoga koji si otpjevala sa Zsa Zsom?

Pročitaj
pickbox

Vanna: Itekako cijenim, slušam i poštujem mlade muzičare. Ne namećem im se jer nikad ne znaš ko su zapravo njihovi favoriti, a i poštujem njihovu želju za samostalnošću i vlastitim probijanjem, ali raditi s Zsa Zsom je bila prava uživancija jer je ona i divan čovjek, osim što je izuzetan interpretator. Gostovala mi je u Areni u Zagrebu i stalno smo u kontaktu.

Uspjela si izbalansirati karijeru, majčinstvo i porodični život bez da si nestala s muzičke scene.

Vanna: Pa nije bilo potrebe da nestajem, možda malo usporim, kao i većina žena. Naravno, s rođenjem djece se sve nekako mijenja, naročito prioriteti, ali dugoročno nije dobro odustati od posla kojeg volite i koji vas ispunja. Danas su oni veliki i mogu mi čak i pomoći oko karijere!

Koji su najveći izazovi s kojima si se morala suočavati u periodu odrastanja djece i jesi li ikada pomislila da naprosto odustaneš od pjevanja?

Vanna: Ne, nikada djeca nisu imala veze s tim, zaista. Zašto i bi? Taj posao sam po sebi nosi izazove, nekad i teške i nelogične i nimalo pravedne, ali nikad to nema veze ni s djecom pa ni s muzikom. Naravno, bila sam i razočarana, i uvrijeđena, i zakinuta, ali onda sam pomislila – zašto da zbog nekog tko je maliciozan, manje talentovan i beskrupulozan odustajem ja od onog što radim dobro i sa dušom i sa zadnjim atomom svog talenta?!

30 godina karijere je već impozantna brojka. Što sebi priželjkuješ u sljedećih 30 godina na sceni?

Vanna: Još dosta ovakvih godina, autorski album, puno koncerata i puno vesele i ispunjene publike na njima!

Za sam kraj razgovora, Vanna nam je otkrila da zaista broji dane do sarajevskog koncerta i da ga jedva čeka, a nakon gostovanja u bosanskohercegovačkoj prijestolnici, ovog ljeta nastavlja s turnejom koja će je odvesti širom Hrvatske, preko Slavonije, Zagorja, hrvatske obale, Istre i Kvarnera, ali i Bihaća krajem 7. mjeseca.

Ulaznice za koncertni spektakl „VANNA -30 GODINA“ u BKC-u mogu se kupiti na blagajni BKC-a i u sistemu kupikartu.ba!

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum