Trenutno čitaš
Slani užitak: Recept za štrudlu od špinata i fete

Slani užitak: Recept za štrudlu od špinata i fete

štrudla špinat feta
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Prepusti se ukusima Mediterana uz ovaj ukusni recept za štrudlu od špinata i fete. Savršeno za marende, piknike ili kao slani zalogaj.

Uz nekoliko jednostavnih sastojaka i minimalan trud, možeš napraviti jelo koje će sigurno impresionirati tvoju porodicu i prijatelje.

Sastojci:

  • 275 g  lisnatog tijesta
  • 2 češnja bijelog luka
  • 350g smrznutog špinata
  • 100 g feta sira
  • 1 jaje
  • 100g sira Gouda
  • So
  • Biber
  • Za premaz:
  • 1 jaje
  • 125 g mocarele
  • Sjemenke susama

Priprema:

Zagrij pećnicu na 180°C. Odmrzni lisnato tijesto prema uputstvu na pakovanju. Kada se odmrzne, razvaljaj lisnato tijesto na blago pobrašnjenoj površini u pravougaoni oblik.

U tiganju zagrij kašiku maslinovog ulja na srednjoj vatri. Dodaj sitno sjeckani bijeli luk i dinstajte dok ne zamiriše, oko 1 minut.

Dodaj smrznuti špinat u tiganj, miješajući ga dok se dinsta. Začin solju i biberom po ukusu. Dinstaj dok se špinat ne zagrije i dok ne ispari višak vlage, oko 5-7 minuta.

Skini sa vatre i ostavi da se malo ohladi. Izmrvi feta sir u mješavinu špinata. Gouda sir narendaj i dodaj u mješavinu špinata i fete. Dobro promiješaj da se svi sastojci sjedine.

U manjoj činiji umuti jedno jaje. Ivice lisnatog tijesta premaži umućenim jajetom.

Pročitaj
Jamie Oliver

Smjesu ravnomjerno rasporedi preko lisnatog tijesta, ostavljajući rub od oko centimetar sa svih strana. Lisnato testo pažljivo umotaj, u čvrstu roladu.

U manjoj posudi umuti još jedno jaje i premaži vrh štrudle umućenim jajetom. Po vrhu pospi mocarela sir, a zatim obilno pospi susamom.

Peci u zagrijanoj rerni 35 minuta, odnosno dok štrudla ne porumeni i ne postane hrskava. Kada je pečeno, izvadi iz rerne i ostavi da se malo ohladi prije nego što narežeš na porcije.

Posluži toplo i uživaj u divnim ukusima ove štrudle od špinata i fete!

Ostale recepte potraži u rubrici Ultra ukusno.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum