Trenutno čitaš
Stručnjaci za dugovječnost kažu da bismo trebali sjediti na podu

Stručnjaci za dugovječnost kažu da bismo trebali sjediti na podu

Sjedenje na podu možda nije tako udobno, posebno u poređenju sa relativnim luksuzom stolice, ali ova jednostavna praksa je odlična za našu dugovječnost, prema studiji o najdugovječnijoj populaciji na svijetu.

sjedenje na podu
Foto: pexels.com

Osnivač Blue Zones, Dan Buettner, kaže da ljudi koji žive na Okinawi u Japanu u svojim domovima drže namještaj na minimumu, tako da prirodno većinu svog sjedenja provode na podu. I, kaže, zdravstvene koristi su evidentne. “Najdugovječnije žene u istoriji svijeta živjele su na Okinawi, a iz ličnog iskustva znam da su sjedile na podu”, kaže on. “Proveo sam dva dana sa 103-godišnjom ženom i vidio je kako se diže i spušta s poda 30 ili 40 puta, tako da je to 30 ili 40 čučnjeva dnevno.”

Neki istraživači ne bi bili iznenađeni kada bi saznali da je žena koja može više puta ustati iz sjedećeg položaja na podu doživjela (najmanje) 102 godine, jer tvrde da naša sposobnost da ustanemo iz sjedećeg položaja, položaja prekrštenih nogu bez upotrebe udova (poznat kao test sjedećeg dizanja) je dobar pokazatelj naše dugovječnosti. Studija objavljena u European Journal of Preventive Cardiology sugeriše da su oni koji su najmanje sposobni da završe ovaj pokret imali pet ili šest puta veću vjerovatnoću da će umrijeti od onih koji su najbolje mogli izvršiti zadatak.

“Dobro je poznato da je aerobna kondicija snažno povezana s preživljavanjem, ali naša studija takođe pokazuje da održavanje visokog nivoa fleksibilnosti tijela, snage mišića, omjera snage i tjelesne težine i koordinacije nisu dobri samo za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, nego imaju i povoljan uticaj na očekivani životni vijek”, rekao je vodeći istraživač studije, Claudio Gil Araújo, u saopštenju za javnost.

sjedenje na podu
Foto: pexels.com

Prelazak iz sjedećeg položaja na podu u stojeći, više puta dnevno, jača mišiće jezgra i poboljšava ravnotežu, što oboje može poboljšati i produžiti našu ukupnu mišićno-koštanu kondiciju i pokretljivost. To nam takođe može pomoći u sprečavanju da padamo kada budemo stariji, što je jedan od glavnih uzroka smrti uzrokovane nenamjernim povredama za osobe starije od 65 godina. “Još jedna ogromna prednost je kada možemo sjesti i ustati s poda s relativnom lakoćom, to je prekrasan znak cjelokupnog zdravlja strukture, skeleta i mišićne ravnoteže i poravnanja”, kaže specijalista za poravnavanje tijela Lauren Roxburgh.

Mnogi od nas su previše vremena sjedili, kaže ona, i vjerovatno u okruženju koje nije ergonomsko. “Ustajanje iz stolice i sjedanje prekrštenih nogu na pod može pomoći da se naše tijelo ponovo poravna, centriraju se naše sjedeće kosti i aktiviramo stabilnost našeg jezgra – poboljšavajući snagu, prirodnu fleksibilnost i cjelokupno kretanje”, kaže ona.

sjedenje na podu
Foto: pexels.com

S obzirom na to, Roxburgh napominje da je važno da obratimo pažnju na svoje držanje, ako ćemo se upustiti u sjedenje na podu. “Izbjegavajte pogrbljenje, koje može povećati pritisak i bolove u donjem dijelu leđa”, kaže ona. “Pobrinite se i da svoju težinu držite centrirano na bokovima kako biste smanjili pritisak u gležnjevima i stopalima.” Prema njenom mišljenju, najbolji način da sjedimo na podu za optimalno poravnanje je sjedenje na jastuku ili na rubu presavijenog ćebeta. “Ovo pomaže da malo podignete kukove radi boljeg poravnanja.”

Pročitaj
8 zdravih namirnica

Niko ne kaže da treba da provedemo cijeli dan na podu, iako se Buettner zalaže za kupovinu nižeg namještaja ili da se potpuno riješimo nekoliko komada namještaja. Međutim, na sreću za one koji u skorije vrijeme neće očistiti svoje domove od mjesta za sjedenje, Roxburgh kaže da je najvažnije samo kombinovati. “Ključ za dugovječnost, fleksibilnost i održavanje zdravog tijela je stvaranje stalnih posturalnih pomaka tokom dana koliko god možete”, kaže ona. „Dakle, sjedenje na podu i povremeno izvođenje dugih, dubokih čučnjeva su odličan način za pojačavanje cirkulacije, protoka krvi i energije, povećanje fleksibilnosti i raspona pokreta, stvaranje prostora i izgradnju dublje svijesti o svom tijelu, dok vam pomaže da se osjećate uzemljeno.”

 

Izvor: wellandgood.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum