Trenutno čitaš
Šta znamo o Torinu, gradu ovogodišnjeg Eurosonga?

Šta znamo o Torinu, gradu ovogodišnjeg Eurosonga?

Hotel Hills - Doček Nove 2024. godine
Hotel Hills - Doček Nove 2024. godine

Danas se u Torinu održava finale najpoznatijeg evropskog muzičkog takmičenja: Eurosonga. Možda si iznenađen/a što se Eurosong dešava u Torinu, umjesto u glavnom gradu Italije – Rimu? Znamo da je malo koji grad stariji od drevnog Rima, ali Torino je starija prestonica Italije. Prva prestonice ove zemlje je bio upravo Torino, jer u vrijeme ujedinjenja Italije (1861. godine), Rim nije bio u sastavu ove zemlje.

Foto: unsplash.com

Po čemu je još poznat ovaj grad na sjeveru Italije?

Torino je grad sa hiljadu aspekata: drevni glavni grad Savojskog kraljevstva sa kraljevskim izgledom, kolijevka ujedinjene Italije i poprište velikih istorijskih događaja za Italiju, industrijski grad, stub inovacija i grad umjetničkog i kulturnog eksperimentisanja.

Torino je i grad automobilske industrije, mjesto odakle potiče sada već kultni Fiat. Četvrti je po redu najnaseljeniji italijanski grad, poslije Rima, Milana i Napulja.

Svakako postoji mnogo razloga za posjetu ovom gradu, a mi ćemo navesti samo neke znamenitosti koje te čekaju u Torinu.

Egipatski muzej
Foto: museoegizio.it

Vjerovatno ne očekuješ egipatski muzej u jednom italijanskom gradu, ali jedan od najpopularnijih muzeja u ovom gradu skriva upravo istorijsko blago Egipta. Kolekciju ovog muzeja čine eksponati koje je Italijanska arheološka misija pronašla tokom ekspedicije sprovedene između 1900. i 1935. Ovo je neizostavna lokacija prilikom posjete Torinu.

Trgovi Torina
Foto: somewhere.it

Kao i većina italijanskih gradova, i Torino je poznat po svojim lijepim trgovima. Ako želiš da se diviš arhitekturi ovog grada onda se zaputi na neki od trgova: Piazza Castello, Piazza San Carlo ili Piazza Vittorio Veneto – najveći evropski trg bez spomenika.

Pročitaj

Park Valentino
torino
Foto: eurofestivalitalia.net

Parco del Valentino je zeleno srce Torina, predivno mjesto koje se prostire uz obale rijeke Po. Park je važan element istorije i kulture grada i pominje se čak i u narodnim pjesmama. U parku se može uživati u različitim sportovima, šetnji ili vožnji biciklom.

Nacionalni muzej filma
torino
Foto: planetofhotels.com

Spomenik- simbol grada je Nacionalni muzej filma i jedan je od najvažnijih muzeja na svijetu. Izložba u unutrašnjosti prati spiralnu strukturu zgrade, a istorija međunarodne kinematografije prikazana je kroz slike, interaktivne video zapise, filmske isječke i još mnogo toga. Nezaobilazno mjesto za sve ljubitelje sedme umjetnosti.

Rimski četverokut
torino
Foto: unsplash.com

Istorijski kvart grada, Quadrilatero, je sigurno mjesto na kome se možeš diviti ljepoti i istoriji grada. Ako ideš tamo, svakako moraš vidjeti istorijski spomenik Porta Palatina koji je u danima starog Rima bio ulaz u Augusta Taurinorum, što je rimski naziv za Torino.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum