Trenutno čitaš
Šta smo slušali u 2023. godini?

Šta smo slušali u 2023. godini?

Godina 2023. je bila simfonija kreativnosti, sa kaleidoskopom žanrova, novih umjetnika i iskusnih muzičara koji su ostavili neizbrisiv trag u svijetu muzike. Od hitova na vrhu top lista do skrivenih dragulja koji čekaju da budu otkriveni, muzika 2023. je ona koja osvaja i inspiriše.

U ovom muzičkom istraživanju krećemo na putovanje kroz najbolju muziku godine. Bilo da si posvećeni ljubitelj muzike ili povremeni slušalac, ova retrospektiva obećava da će biti ritmična proslava pjesama koje su ostavile trag u 2023. godini.

Miley Cyrus je pjesmom “Flowers” najavila svoj osmi studijski album Endless Summer Vacation. Pjesma “Flowers” postigla je izuzetan uspjeh na muzičkim listama. Provela je 16 sedmica na vrhu liste Radio pjesama, oborila je rekorde na listi Adult Contemporary, sa 25-nedeljnom vladavinom na prvom mjestu, i osvojila broj 1 na Billboard Hot 100 uz vladavinu od osam sedmica, pa je tako Miley postala jedna od rijetkih žena kojima je to pošlo za rukom.

“Wish You the Best” je pjesma škotskog kantautora Lewisa Capaldija, objavljena kao treći singl sa njegovog drugog studijskog albuma “Broken by Desire to Be Heavenly Sent”. Debitovala je na vrhu britanske top liste singlova i dobro je prihvaćena od strane fanova i kritičara.

Lana Del Rey je pjesmu “Say Yes to Heaven” službeno objavlila kao singl 19. maja 2023. iako je bila objavljena na abumu Ultraviolence 2014. godine.

“Lose Control” je pjesma R&B pjevača Teddy Swimsa. Pjesma je objavljena 23. juna 2023. i dio je njegovog prvog albuma pod nazivom “I’ve Tried Everything But Therapy (Part 1)”. Pjesma govori o borbama da bude sam i zavisnosti od osobe koju voli, zbog čega se oseća izgubljeno i nepovezano.

Doechii je uz sample popularne pjesme “No Scrubs”, imala zagarantovan uspjeh singla “What It Is” i jednostavno zvuči kao najbolje R&B ljeto 1999. – zbog čega je nominovana za MTV-jevu pjesmu ljeta i postala prva pjesma muzičarke koja je ušla na Billboard Hot 100 listu.

Gothic pop balada “Daylight” Davida Kushnera, doživjela je značajan uspjeh na raznim top listama, kako u Velikoj Britaniji, tako i u SAD-u. Uspjeh pjesme može se pripisati njenoj viralnoj popularnosti na TikToku i Instagramu.

Singl “Paint the Town Red” reperke Doja Cat, postigao je značajan uspjeh na muzičkim listama. Pjesma je dostigla broj 1 na Billboard Hot 100 listi. Pjesma je takođe zauzela vrh Billboard Global 200 liste. “Paint the Town Red”je doživio značajan uspjeh na društvenim mrežama, što je doprinijelo njegovoj ukupnoj popularnosti. Pjesma je stekla još veću popularnost kao rezultat trenda na društvenim mrežama, s kreatorima sadržaja na platformama poput Instagrama i TikToka koji su objavljivali videe na kojima plešu uz pjesmu.

Taylor Swift je pjesmu “Is It Over Now?” objavila kao bonus pjesmu na ponovo snimljenom albumu 1989. (Taylor’s version). Prvobitno namijenjena za studijski album iz 2014., “1989”. Pjesma je naišla na uspjeh na top listama, a “Is It Over Now? (Taylor’s Version)” debitovala je na #1 na Billboard Hot 100 liste. Ovo je njena 11. pjesma broj jedan na listi.

U pjesmi “What Was I Made For?” Billie Eilish razmišlja o egzistencijalnom pitanju svrhe i identiteta. Tekst prenosi osjećaj neizvjesnosti i introspekcije, a Eilish preispituje svoje mjesto u svijetu i svoju pravu svrhu. Pjesma je objavljena kao dio soundtracka filma Barbie, a tumači se i kao odraz Barbine egzistencijalne dileme, dok ona prelazi iz lutke u ženu i bori se sa svojim identitetom i svrhom. Pjesma je postigla uspjeh na britanskim top listama, dostigavši prvo mjesto, ali nije bila na vrhu Billboard liste u SAD-u.

“Water” je pjesma južnoafričke pjevačice Tyle, objavljena kao glavni singl sa njenog debitantskog studijskog albuma Tyla, 28. jula 2023. Pjesma istražuje teme želje, strasti i intenziteta fizičke veze, s tekstom koji prenosi čežnju da se odnese na nove visine osjećaja i zadovoljstva. Pjesma je ostavila trag na Billboard Hot 100 listi, ušavši u top 10 u oktobru 2023. Takođe je dostigla prvih 10 na listi Hot R&B/Hip-Hop pjesama i osigurala treću sedmicu na broju 1 na američkoj listi Afrobeats Songs. Osim toga, #WaterChallenge na YouTube Shorts-u dodatno je povećao popularnost pjesme na društvenim mrežama, uključivši fanove u plesni izazov vezan za pjesmu.

Pročitaj

Kenya Grace je objavila pjesmu “Strangers” kao debitantski singl 1. septembra 2023.  Pjesma istražuje cikličnu prirodu romantičnih veza i kako one često slijede poznati obrazac, a tekstovi opisuju iskustvo susreta s nekim novim, upadanja u rutinu i na kraju udaljavanja, vraćajući se osjećaju da ste ponovo stranci. Pjesma je privukla značajnu pažnju i postala viralna, dostigavši prvo mjesto na listi Hot Dance/Electronic Songs, čime je prvi put u 10-godišnjoj istoriji top-liste da je pjesma koju je napisala, producirala i otpjevala jedna žena zauzela prvo mjesto.  Kenya Grace je napisala “Strangers” oko dva mjeseca prije objavljivanja, u početku je napravila video samo refrena i objavila ga na Instagramu i TikToku, gdje je stekla popularnost.

“Greedy” je pjesma kanadske pjevačice Tate McRae, objavljena 15. septembra 2023., kao glavni singl sa njenog drugog studijskog albuma “Think Later”. Pjesma je opisana kao zabavna i optimistična pop pjesma koja podstiče samopouzdanje. Označila je prvi broj 1 za McRae na Pop Airplay listi i postala njen prvi top 10 singl na Billboard Hot 100, dosegnuvši do sada 7. mjesto.

Australijska pjevačica Kylie Minogue singlom “Padam Padam” najavila je šesnaesti studijski album, Tension. Pjesma je stekla značajnu popularnost i postala zvuk ljeta 2023. godine, dostigavši vrh UK top-lista i osiguravši Minogue prvi broj 1 u više od deset godina. Upečatljiva melodija, odlična produkcija i upečatljiv koncept doprinijeli su njegovom uspjehu.

Još jedan singl koji je obilježio soundtrack za film Barbie Dua Lipa i “Dance the Night”. Pjesmu su napisali Dua Lipa, Caroline Ailin, Mark Ronson i Andrew Wyatt. To je postao četvrti singl broj jedan Dua Lipe u Velikoj Britaniji i njen 13. singl među deset najboljih u toj zemlji.

Pjesma “Prada” je saradnja između Cassö, RAYE i D-Block Europe. Prvi put je objavljena kao nezvanični remiks singla “Ferrari Horses” na Cassö-ovom TikToku 10. maja 2023. Nakon što je pjesma postala viralna, remiks, sada poznat kao “Prada”, službeno je objavljen u avgustu 2023 i osvojio britansku top listu singlova.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum