Trenutno čitaš
Šta smo slušali 2022. godine? Spotify je izdvojio najpopularnije.

Šta smo slušali 2022. godine? Spotify je izdvojio najpopularnije.

L'Occitane
L'Occitane

Ne postoji jedinstven način da se definiše kakva je bila 2022. godina. Povratak nakon nekoliko godina neizvjesnosti doveo je svakog od nas da stvori “novu normalu” u našim odnosima prema kulturi – i jedni prema drugima. Ove godine, slušaoci Spotifyja su posebno iskoristili priliku da redefinišu način na koji pronalaze radost. A sada je vrijeme da otkrijemo čime je svijet bio kolektivno oduševljen i opsjednut 2022. godine.

Od muzike koja nas tJera da plešemo do podcasta koji nam drže pažnju, ovo je zvuk koji se našao na vrhu plejlista slušalaca servisa Spotify.

Najbolji svjetski umjetnici 2022

Ovo je treća titula za globalnog izvođača Bad Bunnyja. Muzičar i tekstopisac je umjetnik s najviše streaminga na svijetu na Spotify-u – mjesto koje drži od 2020. godine. Nijedan drugi umjetnik do sada nije postigao taj podvig. Taylor Swift je druga najprodavanija umjetnica godine u svijetu, a prvih pet izvođača zaokružuju dva vrlo poznata moćnika iz Toronta Drake i The Weeknd, zajedno sa K-Pop bendom BTS.

Mnogi umjetnici su ove godine potresli svijet snagom društvenih medija. “Najviralniji” umjetnici su oni koji su svoju muziku najčešće dijelili na društvenim platformama sa Spotifyja. Izdanje Midnights Taylor Swift sigurno je izazvalo pažnju u svijetu, a ona se nalazi na prvom mjestu kao najviralniji umjetnik na svijetu. Drugoplasirani je The Weeknd, a slijedi ga Bad Bunny. Zaokružuju četvrto i peto mjesto BTS i Lana Del Rey.

Najpopularnije pjesme na globalnom nivou 2022.

Kreator pjesme za ljeto 2022. Harry Styles preuzima priželjkivanu čast da ima najprodavaniju pjesmu širom svijeta sa svojim hitom “As It Was”. Pesma “Heat Waves” britanskog indie rok benda Glass Animals druga je najslušanija pjesma 2022. godine, a obožavatelji se jednostavno ne mogu zasititi. Saradnja australijskog umjetnika The Kid LAROI-a sa Justinom Bieberom na “STAY” treća je pjesma ove godine po broju striminga. Bad Bunny i “Me Porto Bonito” feat. Chencho Corleon i “Tití Me Preguntó” zauzimaju četvrto i peto mjesto.

Najbolji svjetski albumi 2022.

Dakle, koji je kolektivni rad, u formi albuma, najviše strimovan 2022. godine? Od španskog do engleskog, popa do hip-hopa, slušaoci širom svijeta pokazali su različite ukuse. Un Verano Sin Ti muzičara Bad Bunnyja zauzima prvo mjesto za album s najviše striminga na svijetu za 2022. Harry Styles i Harry’s House je na drugom mjestu. Debi album Olivije Rodrigo, SOUR, zauzima treće mjesto za album sa najvećim brojem streamova. Album britanske pop superzvijezde Eda Sheerana nastavlja biti favorit obožavalaca na četvrtom mjestu. I konačno, album američke reperke i pjevačice Doja Cat Planet Her (Deluxe) zauzima peto mjesto.

Pročitaj

Globalni trendovi koji su oblikovali našu godinu

Ovi izvođači, pjesme, albumi, koji se najviše emituju, nisu bili jedini putokazi koji su oblikovali našu godinu. Na Spotifyju su postojali i audio trendovi koji su okupljali ljude kroz smijeh, zabavu i uživanje.

Nostalgija ostaje glavna u redovima slušalaca, pa je tako najpopularniji stari album “The Marshall Matters LP” repera Eminema, dok je najpopularnija stara pjesma Kate Bush “Runnin’ up that Hill”.

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum