Trenutno čitaš
Belma ručno oslikava preslatke šoljice koje mogu krasiti i tvoj dom

Belma ručno oslikava preslatke šoljice koje mogu krasiti i tvoj dom

oslikavanje posuđa
Young Lions
Young Lions

Belma Macanović je mlada, samouka umjetnica koja oslikava posuđe, a na Instagramu je poznata kao @belma_piko.art. Belmine preslatke šoljice krase mnoge domove u BiH, a nas je zanimalo kako je počela njena kreativna priča. Decembar je idealno vrijeme da sebe obradujemo oslikanim setom šoljica ili čajnikom. 

Belma kaže da je ideja o oslikavanju posuđa nastala još prije 15-tak godina, dok je išla u srednju školu. “Tada sam nabavila prve boje i po malo slikala za svoje prijateljice i nastavnike. Bio je to neki hobi. Ljubav prema slikanju se rodila iz toga. Nisam bila ranije ljubitelj slikanja, čak ni u školi likovne kulture. Ali nakon što sam započela ovaj hobi, tako je ta ljubav sve više i više rasla. Danas bez ovog ne mogu da zamislim sebe.”

Pitali smo je kakve boje koristi i koliki je rizik da se one oštete pranjem, jer je ipak u pitanju posuđe koje koristimo često.

“Boje koje koristim za izradu svojih predmeta su boje koje su i namijenjene za crtanje po staklu i keramici. Koristim boje koje nisu toksične i koje su sigurne za korištenje. Vijek trajanja crteža ovisi od toga koliko se pazi sami predmet. Uvijek naglasim svojim kupcima da peru nježnim potezima, toplom vodom, da izbjegavaju potapanje i grebanje. U biti, koliko mi budemo pazili toliko će nam i trajati. Lično imam par komada koje koristim već godinama. A često mi se jave i kupci sa pozitivnim reakcijama nakon dužeg vremena. Mada, uvijek se zna desiti i neki izuzetak, kao i u svakom poslu.”

Belma kaže da omiljene motive za oslikavanje nema, ali voli različite i nove stvari.Mnogo me umara kada ponavljam jedno te isto. Volim raznolikost i takvi i jesu moji radovi.”

Pitali smo je kako bira šolje za oslikavanje, ali napominje da prije svega radi po naružbi. “Nikad nemam predstavu šta ću raditi na šolji kada je kupujem, jer radim po narudžbama. Takođe, kupujem velike količine posuđa, pa gledam da su to uvijek isti modeli kako bi mi uvijek bili dostupni kada neko poručuje neki stariji dizajn i motiv.”

Zanimalo nas je i koliko je vremena potrebno da se oslika jedna šolja.

“Što se tiče vremena, neki radovi se mogu završiti za 15-tak minuta (ukoliko je to samo neki natpis). U tome ne računam pripremu predmeta i boje, kao ni sušenje. Kada bih računala sa sušenjem i preko 24h. Za oslikavanje težih motiva nekad mi treba i nekoliko sati.”

Ova umjetnica naglašava da uglavnom radi po željama kupaca. “Rijetko nađem slobodnog vremena da uradim nešto po svom ćejfu. Ljudi traže razne motive. U zadnje vrijeme su bile popularne tufnice. Trenutno nam se bliže praznici, pa smo nekako u tom mood-u. Takođe, mnogo radim likove iz crtića ili knjiga. Mali princ i Mumijevi su najtraženiji.”

Evo gdje možeš pronaći Belmine neodoljive šoljice, tanjire, čajnike…

“Ja radim isključivo online. Tako da naručivanje ide preko Instagrama i Facebooka. Pored toga oslikani predmeti se mogu poručiti i preko Orea bazaar platforme.”

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum