Trenutno čitaš
Šta je fleksitarijanska dijeta i za šta je dobra?

Šta je fleksitarijanska dijeta i za šta je dobra?

Bingo - Kataloška akcija
Bingo - Kataloška akcija

Ako si neko ko je pokušao da drži dijetu, ali je odustao zbog svih ograničenja i strogosti, onda je fleksitarijanska dijeta prava stvar za tebe. U skladu s imenom, fleksitarijanska je vrsta dijete koja podstiče jedenje uglavnom biljne hrane, dok se druge namirnice unose u umjerenim količinama.

fleksitarijanska dijeta
Foto: unsplash

Ova dijeta ne poštuje nikakva ograničenja, a pruža brojne zdravstvene prednosti. Dakle, to znači da možeš uživati ​​u svojoj omiljenoj hrani kada ti se javi želja, čak i na dijeti!

Izraz “fleksitarijanska” spoj je “fleksibilnog” i “vegetarijanskog”. Dijeta naglašava konzumaciju više namirnica koje su napravljene od biljaka, ali nije slična strogoj vegetarijanskoj ili veganskoj ishrani. Ova dijeta daje dovoljan prostor za uključivanje drugih namirnica u rutinu, ali takođe govori da je ravnoteža ključna. Na taj način dijeta ostavlja prostor za varijacije i olakšava ljudima da ostanu vjerni ishrani.

Razni entuzijasti u zdravlju prihvatili su filozofiju ove dijete zbog politike “bez pravila” koju ova dijeta slijedi. Shema ishrane je potpuno jednostavna i namijenjena je svima koji žele preći na hranljivu ishranu, ali žele i da uživaju u svojoj omiljenoj hrani na prilično izbalansiran način.

fleksitarijanska dijeta
Foto: freepik.com

Dijeta se manje fokusira na uklanjanje namirnica iz životnog stila, a umjesto toga više se pazi na dodavanje velikih količina biljne hrane u u ishranu. Biljke su bogate esencijalnim nutrijentima i fitohemikalijama koje dodatno štite ljudsko tijelo od raznih zdravstvenih komplikacija uključujući rak, dijabetes i gojaznost.

Evo nekih principa ove dijete:

Redovno unošenje dobrog izbora voća, povrća, mahunarki i integralnih žitarica.

Davanje prioriteta biljnim proteinima umjesto životinjskim.

Uključivanje životinjskih proizvoda kad god je to potrebno.

Konzumacija minimalne količine prerađene hrane i oslanjanje na prirodnu.

Ograničavanje dodatnog šećera.

fleksitarijanska dijeta
Foto: Pexels
Zdravstvene prednosti:

Smanjuje visok krvni pritisak.

Spašava od gojaznosti održavanjem zdrave tjelesne težine.

Pročitaj

Razvija metaboličko zdravlje.

Smanjuje rizik od dijabetesa i raka.

Olakšava upalna stanja crijeva.

Dajući slobodu uključivanju svake stavke u ishranu, fleksitarijanska dijeta se smatra jednom od najzdravijih, najsigurnijih i najprikladnijih dijeta. Dijeta pruža savršenu mješavinu svih nutrijenata i može biti izuzetno korisna ako se pravilno isplanira. Fleksitarijanska ishrana ne samo da može doprinijeti našem zdravlju i kondiciji, već je i sigurna za planetu. Međutim, način na koji planiraš svoju ishranu je od vitalnog značaja da bi izbjegao/la bilo kakve nutritivne nedostatke i da bi se iskoristile maksimalne zdravstvene prednosti.

Izvor: pinkvilla.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum