Trenutno čitaš
Zvijezda svakog enterijera je srebrna biljka u koju smo se zaljubili

Zvijezda svakog enterijera je srebrna biljka u koju smo se zaljubili

srebrna biljka

Kada je riječ o rijetkim sobnim biljkama, Scindapsus Treubii dominira. Ova elegantna srebrna biljka penjačica je intrigantan favorit među vrtlarima amaterima i iskusnim botaničarima. Scindapsus Treubii može se podijeliti u dvije različite vrste: Scindapsus Moonlight i Scindapsus Dark Form.

Scindapsus Treubii Moonlight je naspram tamne forme, definisana svojim elegantnim listovima ovalnog oblika koji imaju srebrnasti sjaj. Scindapsus Dark Form, s druge strane, ima tamnozeleno lišće koje može izgledati crno pri određenim svjetlima.

Scindapsus Treubii Moonlight ili srebrna biljka treba minimalnu njegu kako bi napredovala, a idealan je dodatak svakom enterijeru i unutrašnjem vrtu.

Ono što je glavna karakteristika Moonlight vrste, najčešće dostupne sorte Scindapsus Treubii, je prekrasan srebrnasti sjaj na njenim listovima. Ova biljka je idealan izbor za sve one koji traže atraktivnu sobnu biljku koja nije komplikovana za održavanje.

Odakle potiče srebrna biljka?

Porijeklom je iz džungli jugoistočne Azije, što znači da će ova biljka u svačiji dom i enterijer unijeti tropski dašak, a u isto vrijeme pročišćava vazduh u svakom prostoru.

Pošto potiče iz džungli jugoistočne Azije najbolje raste na jakoj, ali ne baš direktnoj sunčevoj svjetlosti, jer previše svjetla može oštetiti lišće i zaustaviti rast biljke. Što se tiče zalijevanja i vlažnosti u svojim izvornim džunglama biljka je navikla na nisku vlažnost tla i može doći do truljenja korijena ako im je tlo prevlažno, pa umjesto da se pridržavaš redovnog rasporeda zalijevanja najbolje je zalijevati Treubii Moonlight tek kada je tlo potpuno suvo.

Jedinstveni srebrnasti listovi najpopularnije sorte Treubii Moonlight koji se lako održavaju stavili su ovu biljku na prvo mjesto najpoželjnijih sobnih biljaka, koju čak i početnici mogu uzgajati.

Naslovna fotografija: plantsbymelissa

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum