Trenutno čitaš
Putovanje s psom: Sve što trebaš znati za sigurno i udobno ljetovanje

Putovanje s psom: Sve što trebaš znati za sigurno i udobno ljetovanje

putovanje s psom

Ljeto je i samo su nam putovanja u glavi, a ako imamo ljubimca, želimo da i on uživa s nama. Putovanje s psom može biti divno iskustvo, ali zahtijeva i dobru pripremu.

Evo nekoliko korisnih savjeta koji će ti pomoći da tvoje putovanje s psom bude ugodno i sigurno.

Priprema za putovanje s psom

Prije polaska, istraži rutu i provjeri gdje se nalaze odmorišta, veterinarske klinike i pet-friendly smještaj. Planiraj redovne pauze svakih 2-3 sata kako bi pas mogao protegnuti noge i obaviti svoje potrebe.

Prije putovanja, obavezno posjeti veterinara. Provjeri je li tvoj ljubimac potpuno zdrav i da li su mu sve vakcine ažurirane. Ako putuješ u inostranstvo, provjeri koje dokumente i certifikate trebaš imati.

Pakovanje kućnog ljubimca

Napravi popis stvari koje ćeš ponijeti za svog ljubimca. Evo nekoliko osnovnih stavki:

  • Hrana i voda: Ponesi dovoljno hrane i vode za cijelo putovanje. Ne zaboravi zdjelice za hranu i vodu.
  • Lijekovi: Ako ljubimac uzima bilo kakve lijekove, ponesi ih dovoljno za cijelo putovanje.
  • Igračke i dekica: Ponesi omiljene igračke i dekicu kako bi se pas osjećao kao kod kuće.
  • Putna apoteka: Sredstva za prvu pomoć za pse, uključujući antiseptik, zavoje i pincetu.
  • Balzam za šape i SPF za uši: Zaštiti šape svog psa od vrućih površina i sunčevih zraka. Koristi balzam za hidrataciju i posebne kreme sa SPF-om za uši.

Tokom putovanja

Nikada se nemoj voziti s psom slobodnim u autu. Koristi transportni kavez ili sigurnosni pojas za pse. Pas može postati nervozan ili povrijeđen u slučaju naglog kočenja. Kao što je već spomenuto, pravi redovne pauze svakih 2-3 sata. Pusti psa da prošeta, obavi svoje potrebe i pije vodu.

Pazi da ne ostavljaš psa samog u autu, posebno tokom vrućih dana, jer to može biti kobno. Redovno nudi psu vodu kako bi ostao hidriran. Hrani ga manjim obrocima tokom putovanja da ne bi bilo mučnine. Osiguraj da je pas udobno smješten. Ponesi dekicu ili jastuk na kojem obično spava kako bi se osjećao sigurno i opušteno.

Na odredištu

Kada stignete na odredište, provedi neko vrijeme upoznajući psa s novim okruženjem. Prošetaj ga po okolini kako bi se navikao na nove mirise i zvukove. Uvijek poštuj pravila smještaja i javnih prostora vezanih za pse. Drži psa na povodcu gdje je to potrebno i uvijek čisti za njim.

Ako boraviš na destinaciji s visokim temperaturama, pazi na toplotni udar. Osiguraj psu hladovinu i dovoljno vode. Izbjegavaj duge šetnje tokom najtoplijeg dijela dana.

Planiraj aktivnosti koje uključuju tvog ljubimca. Mnoge plaže, parkovi i staze su pet-friendly. Uključivanje psa u aktivnosti učiniće putovanje zabavnijim za sve.

Putovanje s psom može biti predivno iskustvo, ali zahtijeva pažljivu pripremu i pažnju tokom putovanja. Prateći ove savjete, osiguraćeš da tvoj ljubimac bude sretan, zdrav i siguran, a putovanje ugodno i bez stresa.

Naslovna fotografija: via_magazines

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum