Trenutno čitaš
Kako zaštititi kućne ljubimce tokom vrelih ljetnih dana?

Kako zaštititi kućne ljubimce tokom vrelih ljetnih dana?

kućni ljubimci

Ljeto nas mami napolje i volimo tokom ljetnih dana da provodimo slobodno vrijeme van kuće, na otvorenom i u prirodi, ali topliji dani donose i nekoliko stvari na koje moramo obratiti pažnju. Svi vlasnici kućnih ljubimaca tokom ljeta se trebaju pobrinuti da njihovi životinjski prijatelji budu zbrinuti na optimalan način. Važno je razumjeti kako zaštititi svoje ljubimce i održati ih zdravim na ljetnim vrućinama.

Evo nekoliko savjeta kako psima, mačkama i ostalim kućnim ljubimcima olakšati afričke vrućine koje su stigle i na našu adresu.

kućni ljubimci
@sammythegolden247

Obezbijedi hidrataciju za svog kućnog ljubimca

Voda uvijek mora biti dostupna. Kada god si u prilici, promijeni im vodu – minimalno nekoliko puta na dan, a posudu sa vodom drži na mjestu gdje im je uvijek dostupna. Možeš u vodu dodati i nekoliko kockica leda, kako bi voda ostala hladna.

Ne ostavljaj svog kućnog ljubimca u automobilu tokom vrelih ljetnih dana

Unutrašnjost vozila je barem 20 stepeni toplija od vanjskog zraka. Temperature u vozilu mogu brzo porasti iznad 100 stepeni. Spuštanje prozora da bi se pustio vanjski zrak nije dovoljno dobro i sigurno za ostavljanje ljubimca u automobilu. Psi i mačke jednostavno ne podnose pretjeranu vrućinu.

kućni ljubimci
@evgenia.revenko

Hlad za kućne ljubimce koji borave u dvorištu

Dok se kućni ljubimci koji borave u kući sa vlasnicima mogu lakše rashladiti tokom ljetnih dana, oni koji su u dvorištu moraju imati hlad tokom čitavog dana. Njihova kućica treba da bude na mjestu u dvorištu gdje inače sunce provodi najmanje vremena, a ukoliko je neophodno, savjetujemo da u dvorište staviš suncobran, kako bi barem tako imali hlad. Ako se životinje nalaze u kući, potrebno je da imaju protok svježeg vazduha.

Ako je prevruće za dodir, prevruće je za šape

Prije nego što odvedeš psa na popodnevno trčanje, provjeri temperaturu pločnika ili asfalta. Imaj na umu ako je temperatura zraka na primjer 25 stepeni Celzijusa, temperatura asfalta je duplo viša. Ako je vruće na dodir, prevruće je za tvog psa ili mačku. Jastučići na njihovim šapama mogu izgledati čvrsti, ali mogu lako izgorjeti, pa čak se mogu i plikovi stvoriti. Vrijeme za šetnju je najidealnije u ranim jutarnjim satima ili uveče kad se spusti temperatura.

@sherienboni

Kupanje i osvježenje

Bilo bi idealno ukoliko im možeš omogućiti kupanje u morskoj vodi tokom ljeta, ali kako to često nije moguće, postoje alternative. Ukoliko pas boravi u dvorištu, možeš mu izgraditi njegov bazen/kadu i napuniti hladnom vodom, u koji može ući kad poželi da se rashladi. Pticama se preporučuje staviti u kavez posudu sa vodom u kojoj se mogu okupati, dok mačke možeš pošpricati vodom iz bočice.

Pročitaj

Ne šišati previše svoje životinjske prijatelje

Razmisli o šišanju ili brijanju pasa sa dugom dlakom (prvo razgovaraj sa svojim veterinarom da se uvjeriš da li je to prikladno za tvog ljubimca). Ako pas ima tanku dlaku bilo bi dobro da ga zaštitiš nekom adekvatnom kremom. Iako se čini logičnim da dugodlake pse tokom ljetnih mjeseci šišamo što kraće, veterinari ovo ne preporučuju. Kao što ih tokom zime duga dlaka štiti od hladnoće, ljeti im ona pomaže da regulišu svoju tjelesnu temperaturu. U redu je malo skratiti dlaku, ali ih nikako ne treba skroz ošišati, jer tako gube prirodnu zaštitu od visokih temperatura.

Naslovna fotografija: sherienboni

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum